Iceland review - 2015, Blaðsíða 55

Iceland review - 2015, Blaðsíða 55
ICELAND REVIEW 53 Blönduós, Northwest Iceland, didn’t pay a higher price for organic meat—even though production costs are higher—and there was no support from the state for farmers wanting to move into organic farming. In 2010, this changed and the slaughterhouse started paying 20 percent more for the meat, a development which prompted the couple to take up organic farming. The higher price didn’t last long, though. This autumn they stopped paying extra, arguing that Icelandic consumers are not interested in buying organic meat. Instead, Halla and Guðmundur sell much of their meat through Beint frá býli, or Farm Food Direct; an association of farm- ers who sell their products direct to the consumer, as well as to restaurants and spe- cialty stores. They also sell organic herbs and dulse, collected from the farm and down by the shore. LOOKING TO OVERSEAS MARKETS A member of the Open Farms system, the couple have been benefiting from increased tourism in Iceland. In addition to farming, Halla sometimes works as a guide and takes part in other tourism initiatives: during a tour of the region with travel company Guðmundur Jónasson ehf., which includes northern lights hunting, tourists drop by the farm to get a glimpse of life in rural Iceland. “We don’t do anything special, nothing for show. They just take a look in the sheep house, they see how things really are on the farm,” says Halla. Her multicolored sheep are also a drawcard. “They’re not just white sheep; they’re a blend of many different colors so they’re quite special.” A few weeks later, I catch up with Halla at the artisanal food market at Harpa in Reykjavík, a triannual event where local food producers sell their goods. In early October, she and 13 other Icelandic food producers will travel to London to present their goods at Borough Market, October 7-10. She’s optimistic that the angelica-fed lamb will prove popular with consumers abroad, exclaiming: “It’s exciting!” Londoners will be treated to the fresh- est meat possible: Halla and Guðmundur are now preparing for the annual autumn sheep round-up in late September where they’ll collect the animals from their sum- mer pastures. The angelica field and a busy slaughtering season await. * ICELANDIC LAMB STEW A hearty autumn meat stew, or kjötsúpa, made from Icelandic lamb and harvest season vegetables—yellow turnips (swedes), carrots, potatoes, celery and onion—fragranced with angelica seeds and wild Icelandic thyme. The stew is cooked in a ceramic pot made by Sigríður Erla Guðmundsdóttir, using clay from Ytri-Fagridalur. FOOD
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.