Iceland review - 2015, Blaðsíða 87

Iceland review - 2015, Blaðsíða 87
ICELAND REVIEW 85 According to Páll Snorrason, managing director of Eskja, the company mainly draws its strength from fishing and pro- cessing pelagic species, easily accessible due to its location in the East Fjords. Founded in 1944, the company built its first fishmeal and oil fac- tory in 1952. The factory was expanded in 1963 following increased catch of herring. In 1967 the herring stock collapsed, a blow for the com- pany, the town and the entire country. However, the sourcing for the fishmeal and oil factory was soon replaced by capelin, which has been caught commercially off Ice- land since the mid-seventies. MAXIMIZING VALUE “So much has changed since then,” says Páll, referring to how the company is now focusing on more pelagic species, in addition to her- ring and capelin, also making mackerel and blue whiting products. “There has been a change from fishmeal and oil production towards increased freezing of pelagic products directly for human consump- tion,” Páll explains, adding: “We have to keep developing, adjust our strategy to be competitive and maximize the value of our marine re- sources. This trend has been developing fast and we have been selling our frozen pelagic products in Eastern Europe and are also entering markets in Asia and Africa.” COMPANY FLAGSHIP Eskja operates one freezing vessel, M/S Aðalsteinn Jónsson, bought from Norway in 2006. It’s well-equipped for producing fillets, H/G (headed and gutted fish) and different kinds of frozen goods, mainly from herring and mackerel. All offcuts, trimmings and other leftovers are taken to the fishmeal and oil factory. The fishmeal and oil is sold to the Norwegian salmon aquaculture industry, where Eskja’s products are considered to be a vital part of the industry’s consolidated value chain. The factory produces fishmeal at a low temperature, making it high in quality and rich in protein; its content is 71 percent, or even higher. CHALLENGING BUSINESS ENVIRONMENT Eskja’s products account for roughly 10 percent of the pelagic in- dustry in Iceland. “The business environment is challenging for a medium-sized company like Eskja due to fluctuations in stock bio- mass, or raw material, and we also need to have available funds for the very investment-intensive pelagic industry. It’s also challenging for us and other Icelandic seafood companies to adapt to increased consolidation of the global supply chain for our products. I believe that our focus going forward should be in organizing our sales and market activity towards more cooperation to cope with this,” Páll concludes. eskja.is LONG HISTORY, MODERN APPROACH With a history that goes back 70 years, Eskja hf. is one of the oldest seafood companies in Iceland. Its story is intertwined with that of Eskifjörður, the small East Fjords town of around 1,000 inhabitants in which it is based. Páll Snorrason, managing director. SPECIAL PROMOTION SEAFOOD ICELAND CONFERENCE 2015
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.