Fjölrit RALA - 15.06.2004, Blaðsíða 114

Fjölrit RALA - 15.06.2004, Blaðsíða 114
Biophysical characterization of soils on the island of Santorini (Greece) E. Vavoulidou1, M. Wood2 and E.J. Avramides1 1 NAGREF, Soil Science Institute of Athens, 2 University ofReading, Department of Soil Science The island of Santorini is located in the southem part of the Cyclades islands and was formed by consecutive volcanic eruptions. The most recent eruption, approximately 3,500 years ago, resulted in the deposition of a layer of volcanic ash and pumice 30-40 m deep. This is the parent material for the soils of Santorini, which have developed in a Mediterranean climate with a mean annual precipitation of 375 mm and mean annual temperature of 17 °C. The soils have been characterized previously as Andisols, suborder Xerands mainly belonging to the large group Vitric Andisols (Misopolinos et al, 1994). Despite the dry summer, the soils are widely used to cultivate mainly vines and other crops such as tomato. It is believed that dew is trapped by the highly porous pumice thereby increasing the amount of water available for plants in the soil. No information is available on the biological characteristics of soils of Santorini, therefore the aim of this work was to obtain integrated physical and biological data on these soils using a combination of conventional parameters such as particle size analysis, organic matter content and earthworm population size, together with novel biological characterization based on enchytreid populations and hydrolytic enzyme activity. Enchytreids are small worms, 1-50 mm long, which feed upon microorganisms, nematodes and plant Htter, and are likely to play a role in nutrient cycling. Hydrolytic enzymes such as cellulase and phosphatase are produced by organisms in soil in order to catalyse the decomposition of large organic molecules such as cellulose and inositol phosphate into smaller monomers such as glucose and phosphate. These enzymes are likely to control the rate of biogeochemical cycling of elements such as C, N, P and S in soil and are therefore good indicators of soil biological quality (Dick, 1994). 47 soil samples were taken from a number of sites which were divided into two categories (a) cultivated soils (vineyards and other crops such as tomato, faba bean, pistachio nuts) and (b) natural sites (Cost 622). Sampling was carried out using a riverside auger to a depth of 20-30 cm. Each sample consisted of five or ten well-mixed cores, which were collected from different points on the site. Sampling of earthworms (Lumbricidae) and enchytreids was performed in the most humid period (at the beginning of spring in 2000, 2001 and 2002). At each site, two areas 50 x 50 cm were treated with a 0.1 % formalin solution to extract the earthworms. A cylindrical core (100 cm3 volume) was used to collect samples for enchytreid abundance studies. Extraction was carried out in the laboratory after 5 weeks of incubation at 20 °C by means of a wet extraction method and their abundance measured using a stereomicroscope. Enzyme activity was measured according to the method of Marx et al. (2001), based on the use of fluorogenic MUB-substrates and microplates. The soil samples were analysed for cellobiohydrolase (EC 3.2.1.91), N-acetyl-(3-glucosaminidase (EC 3.2.1.30), (3-glucosidase (EC 3.2.1.21), acid phosphatase (EC 3.1.3.2), P-xylosidase (EC 3.2.2.27) and leucine- peptidase (EC 3.4.11.1) using 4-methylumbelliferone-p-D-cellobioside, 4- methylumbelliferone-N-acetyl-P-glucosaminide, 4-methylumbelliferone-P-D-glucoside, 4- methylumbelhferone-phosphate, 4-methylumbelliferone-7-P-D-xyloside and L-leucine-7- amino-4 methyl coumarin as substrates, respectively. All enzyme measurements were made under standard conditions of pH, temperature and soil preparation. 91
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132
Blaðsíða 133
Blaðsíða 134
Blaðsíða 135
Blaðsíða 136
Blaðsíða 137
Blaðsíða 138
Blaðsíða 139
Blaðsíða 140
Blaðsíða 141
Blaðsíða 142
Blaðsíða 143
Blaðsíða 144
Blaðsíða 145
Blaðsíða 146
Blaðsíða 147
Blaðsíða 148
Blaðsíða 149
Blaðsíða 150
Blaðsíða 151
Blaðsíða 152
Blaðsíða 153
Blaðsíða 154
Blaðsíða 155
Blaðsíða 156
Blaðsíða 157
Blaðsíða 158
Blaðsíða 159
Blaðsíða 160

x

Fjölrit RALA

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Fjölrit RALA
https://timarit.is/publication/1497

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.