Iceland review - 2015, Síða 69

Iceland review - 2015, Síða 69
ICELAND REVIEW 67 Through his television cooking programs, Sveinn Kjartansson, acclaimed chef and owner of Aalto Bistro at the Nordic House in Reykjavík, has for many years been showing Icelanders how to make the most out of the country’s natural food resources, in particular seafood. “I always try to find a way to use what I have, what comes up in the fishing nets,” he says. In recent years, that has increasingly included crab. While not traditionally used in Nordic cuisine, crab is popular in other regions of the world, such as Southeast Asia and the Pacific, where Sveinn takes some of his inspiration. While there are two crab species native to Icelandic coastal waters, the green crab (Carcinus maenas) and spider crab (Hyas araneus), neither have been used much in cooking because they contain little meat, and the little meat they do have is bitter, Sveinn explains. Instead it’s the Atlantic rock crab (Cancer irroratus), which first arrived here about ten years ago, that is finding its way into Icelandic culinary creations. “The first time I realized we had rock crab in Iceland was after watching these guys, immigrants of Asian origin, putting out their nets down by the cove near my house in Fossvogur, Reykjavík. One day I went to FOOD
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132

x

Iceland review

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.