Iceland review - 2015, Blaðsíða 70

Iceland review - 2015, Blaðsíða 70
68 ICELAND REVIEW METHOD Purée fish and onion in a food processor. Place in a bowl; add sesame oil, sweet chili sauce and vegetable stock and mix togeth- er. Chop surimi, red onion, spring onion, kaffir leaves and chili and add to mixture (be sure not to chop the ingredients too finely). Mix well and add sesame seeds and roughly-chopped coriander stalks. Shape the mixture into small patties. Heat oil in a pan. Fry until golden brown (about one minute each side). Enjoy! FOOD check what they were catch- ing—to my surprise they were rock crabs.” The species was first spotted in Southwest Iceland in 2006, having been unintentional- ly brought to the country by cargo ships from North America. The species has been multiplying rapidly—it now populates West and North Iceland too—resulting in its classification as an invasive species. “There are so many of them now. It’s not a question of if we want to eat them—we have to eat them. I sometimes joke that if we don’t eat the crabs, they will eat us... or eat from us, rather,” Sveinn says. Not that Sveinn is com- plaining. “We’ve been using scallops, mussels and lobster, and with the addition of crab, the Icelandic shellfish flora is even richer,” he enthuses. “Rock crab has a sweet, fresh taste,” he adds. The shellfish currently feature in three dish- es on Aalto’s menu: crab cakes and rock crab with coriander and lemon aioli, as well as the seafood soup. Come summer, a crab salad will also be on offer. While his restaurant is one of very few currently using it, Sveinn expects Icelandic crab to grow in popularity. “Hopefully in a few years crab will be like mussels. It took a really long time for them to become popular in Iceland and for them to be available in fish shops. It will probably be the same with crab.” * INGREDIENTS 400g cod 1 onion 1 tbsp sesame oil 2 tbsp sweet chili sauce 1 tbsp vegetable stock 200g surimi (seafood sticks) ½ red onion 3 spring onions 2 large kaffir lime leaves 1 red chili 400g rock crab meat 2 tbsp sesame seeds 6 coriander stalks Worth the experience WE PROMISED TO KEEP UP THE GOOD WORK BEST DUTY FREE SHOPPING SERVICE PROVIDER IN EUROPE 2013 2014 2015 H V ÍT A H Ú S IÐ / S ÍA Chef Sveinn Kjartansson. Recipe
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.