Archaeologia Islandica - 01.01.2010, Síða 82

Archaeologia Islandica - 01.01.2010, Síða 82
VÉRONIQUE FORBES, ALLISON BAIN, GUÐRÚN ALDA GÍSLADÓTTIR AND KAREN B. MILEK agricultural schools and farmers’ societies encouraged certain improvements in farm- ing practices, for example by importing ploughs, gear for draught horses, horse carts, and harrows, and providing some training on how to use such equipment (Jónsson & Dýrmundsson 2000, 301- 302). Despite this, the modemisation process was slower in the agricultural industry in comparison with the fisheries. During the first decades of the 20^ centu- ry, farming practices in Iceland were still very primitive in comparison with those of other European countries (Anderson 1931, 284). Hay was cut by hand using tools such as scythes, and tractors did not replace draught horses until the 1950s (Jónsson & Dýrmundsson 2000, 300- 301). Major technical progress occurred in the 1920s, when the govemment offered financial and legal support to the farmers (Eggertsson et al. 1987, 139; Jónsson & Dýrmundsson 2000, 304). Thus, artificial fertilizers and modem machinery were gradually introduced on farms, and large- scale drainage begun with the importation of the first excavators (Anderson 1931, 287, Jónsson & Dýrmundsson 2000, 304; Mead 1945, 140). In 1910, more than half of the houses in Iceland were still made of turf, using traditional building techniques (Karlsson 2000b). In the countryside, the introduc- tion of new building techniques and materials such as concrete, corrugated iron, steel and wood began in the 1920s, but turf buildings continued to be com- mon until as late as 1960 (Jónsson & Dýrmundsson 2000, 305). Apart from the baðstofa, which since the 19th century had been the main living room of the house, where people slept, ate and worked, turf houses contained several subdivisions, which generally included a kitchen, a hall, an alcove, a byre, pantries and storage spaces (Arngrímson 1997, 45; Jóhannesson et al. 1987, 91). Living conditions in these houses varied across the country, and this seems to be reflect- ed in the divergent opinions of some authors. For example, while Karlsson (2000b, 250) suggests that turf houses were sufficiently dry, warm and bright, Jónasson (1961, 29-33) describes these houses as being soggy, smelly, and dark, mostly because of the use of foul- smelling oil which provided an inade- quate light. There was little privacy for the farm’s inhabitants due to the restrict- ed space and the need to retain warmth, and it was common for all members of the household to sleep in the baðstofa, often two to a bed (Jóhanesson et al. 1987; Karlsson 2000b, 250). The diet of most Icelanders in the 19^ century was dominated by dairy products, fish and meat. The cultivation of vegetables only began in the 19™ cen- tury, but in 1817 about one third of households in Iceland were growing tumips, cabbages, potatoes and/or other vegetables (Jónsson & Dýrmundsson 2000,302). In the early 20^ century diets became more diversified: potatoes soon became part of nearly every meal, and imports of various foodstuffs, including different varieties of vegetables and sugar, grew considerably (Karlsson 2000b, 251-294). This was probably facilitated by newly constructed roads and bridges, which helped facilitate com- munication between farms and fishing 80
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132

x

Archaeologia Islandica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Archaeologia Islandica
https://timarit.is/publication/1160

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.