Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 10

Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 10
-4- A. SUMMARY Annually, approximately 7 million liters of skyr whey are discarded in Iceland. Experiments suggest that there are great possibilities to utilize at least part of this amount in the production of refreshment beverages. The natural skyr whey is regarded as being too thin and acid for consumption by many people. It was therefore concentrated by removing part of the water by a technique named reverse osmosis. The best beverages were obtained when 25% of the original water is removed and pure fruit juices added to the concentrated whey in the ratio whey: juice 70:30. The most preferable fruit juices were orange, tomato, grape, pineapple and apricot juices. Apple and pear juices were not suitable, It must also be taken into consideration that the quality of the juices varies greatly depending on the manufacturer. The main problem encountered in these experiments was the occurrence of white skyr particles floating in the whey. It is possible to prevent this by centrifuging the concen- trated whey before blending. B. INTRODUCTION Skyr whey is a unique by-product of the dairy industry in that it was commonly consumed in Iceland in past centuries as a refreshment beverage. Today, it is regarded by most people as too sour for consumption but this is a problem which can be solved and there seem to be great possibilities of utilizing the whey to make beverages. Skyr whey is a unique Icelandic product and therefore research done in other countries is of little significance when looking for ways to utilize the whey. Approximately 7 million liters of skyr whey are discarded annually with half of this amount coming from the Flóa Dairy or the M.B.F. Skyr whey contains approximately 4% lactose, 0.7% minerals and high levels of B^vitamins. Great amounts of nutrients are therefore wasted annually - 270 tons of lactose, 42 tons of protein, 8.8 tons of calcium, 8.6 tons of potassium, etc.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140

x

Fjölrit RALA

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fjölrit RALA
https://timarit.is/publication/1497

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.