Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 25

Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 25
-19- + + + • The mixtures and and the conc. whey A^ were also filtered through Whatman no. 1 filter paper and then put into graduated cylinders. The filtrate was heated for 2 minutes in boiling water, refrigerated and the precipitation inspected daily. A visible precipitate formed immediately after the first night. It increased the next 3-4 days but no changes could be seen after that for 3 weeks. This precipitation was considerably less than that which occurred in the liquids which had been centrifuged. • The next time conc. whey (A^) was produced, it was centri- fuged and then mixed with fruit juices. The resulting whey (A^) was considerably clearer than A^ and after standing a week re- frigerated in a graduated cylinder, a barely visible film of precipitate had formed on the bottom in A^ while in A^, the precipitate was many times thicker. • D* and E* were stored for 3 weeks at room temperature (20°C) on the one hand, and in a refrigerator at 4°C, on the other hand. In those mixtures stored at room temperature, a brown color had formed, but no color changes occurred in the refrigerated mixture The flavor had also changed during storage. The flavor of the mixtures stored at room temperature was repulsive and the fruit flavor had almost disappeared. See results from sensory evaluation test 3. D. CONCLUSIONS It may be concluded that it is better to use 25% concen- trated whey than the original whey for making fruit whey. Better-tasting mixtures were obtained when pure fruit juices were used rather than fruit essences. Some fruit juices are unsuitable, for example, apple and pear juices, because their flavors disappear almost completely in the whey. There is a significant difference between analogous fruit juices from different manufacturers. The most appropriate juices for mixing with the concen- trated whey are orange, pineapple, tomato, grape and apricot juices. It may also be possible to use grapefruit juice along with another fruit juice.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140

x

Fjölrit RALA

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fjölrit RALA
https://timarit.is/publication/1497

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.