Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 49

Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 49
-43- I. Introduction A. For what purposes are nitrates and nitrites used ? Nitrates and nitrites are used in the curing of meats. In addition, these compounds are sometimes used in processing fish and in cheese production. In meat curing, two methods are usually used -- a dry cure and a wet cure. In the dry cure method small pieces of meat are rolled in salt and tightly packed in a container, salt is poured between the meat layers and a heavy object is placed on the top. The meat juices dissolve the salt and form a pickle. A nitrite salt Ctable salt containing 0.5% nitrite) is used or a mixture of table salt and nitrate (saltpeter). The wet method is more often used and is also a faster technique so the meat is ready for consumption sooner. In this instance a pickle is made by dissolving a mixture of table salt and nitrate (or nitrite) in water. The pickle is then poured over the meat. Pump pickling is a variation of this method and is used to cure meat which is tó be smoked, for example "hangikjöt" (smoked leg of lamb). The pickle is then injected into the meat. The concentration of the pickle depends on the salt content and is usually measured in degrees (Baumá degrees). Table 1 shows the relationship between the salt content and Baumé degrees. Nitrate has no effects on meat. The same is not true of nitrite. It is therefore best to use nitrite directly or give the bacteria in the meat enough time to convert the nitrate to nitrite. Nitrite has several different effects on meat: (1) binds to the red-brown pigment (myoglobin) in the meat and gives it a bright pink color (2) represses the growth of microorganisms (3) sharpens the salt flavor (4) inhibits lipid oxidation Nitrates and nitrites are used in meat primarily to give it a bright red color. Without them "saltkjöt" (salted lamb) and "hangikjöt" would both be gray in
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140

x

Fjölrit RALA

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fjölrit RALA
https://timarit.is/publication/1497

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.