Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 51

Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 51
-45- low levels of gastric acid. In such instances, the acidity is not sufficient to inhibit the growth of microorganisms which not only convert nitrate to nitrite but probably also nitrite to nitrosamines in the stomach. In other countries, nitrosamines have been found in foods, especially in cured meat products, but they have also occurred in cheese, fish, spice mixtures and ciga- rette smoke. Experiments with animals have shown that nitrosamines and nitrosamides are carcinogenic. Some are, in addition, mutagenic and/or teratogenic. All nitrosamides tested cause tumor formation. Nitrosamides are readily converted to compounds which damage all cells they come in contact with and so cancer is formed on the site of injection. Nitrosamines are more stable and are only converted to carcinogenic substances in those organs containing the proper enzyme system. Nitroso-compounds cause cancer in most of the rat's organs, for example, the liver, kidneys, lungs, stomach, esophagus, urinary bladder; nose, intestine, tongue. Research is now being carried out to investigate the correlation between nitrosamine distribution and the fre- quency of gastric cancer. This research may be of great importance in Iceland because gastric cancer is more common in Iceland than in most neighboring countries, although the frequency is lowering. The frequency differs in different countries indicating that environmental factors play an important role. As a possible cause, several foods have been named, either directly or as a source of precursors of the carcinogenic compounds. It is important to remem- ber that ascorbic acid salts diminish considerably the danger of formation of nitroso compounds in the food and in the body. They therefore benefit both the manufacturer and consumer. C. Regulations concerning the use of nitrates and nitrites According to an Icelandic regulation from 1974, the legal limit of nitrite (calculated as sodium nitrite - NaNO^) is 100 mg per kg (100 ppm) and that of nitrate (calculated as potassium nitrate - saltpeter - KNO^) is 500 mg per kg of meat (500 ppm). It is forbidden to use nitrate and nitrite in the same product.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140

x

Fjölrit RALA

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fjölrit RALA
https://timarit.is/publication/1497

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.