Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 85

Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 85
-79- weighed 16.98 kg but carcasses of lambs in subgroup 3 on aftermath the last week before slaughter weighed 15.89 kg or 1.04 kg less than the other lambs in the green feed group. The average weight of liver in groups C and D was 0.62 kg, much heavier than the average weights of livers of indoors fed and lambs on aftermath which weighed 0.49 kg and 0.42 kg respectively. Table 2 shows the average muscle/fat/bone ratio and the average weight of the tissues in kg for each group and subgroup. The average muscle/fat/bone ratio for all the carcasses was 56% muscle/26.66% fat/15.68% bone. The high- est muscle ratio was in the mountain-grazed lambs (group F), 59.49%, but the greatest amount of muscle was in the kale lambs (groupC), 9.21 kg. The difference between the green feed groups and the mountain-grazed group in muscle/fat/ bone ratio is mainly due to increased dressed carcass weight of the green feed group. An experiment done in New Zealand shows that the growth rate of bone is relatively slow during this period or 63-77% of the average growth rate of the carcass. The growth rate of muscle is 90-97% but the fat has the fastest growth rate. of the carcass in this growth period or 137-150% (Fourie, Kirton and Jury, 1970, New Zealand Journal of Agricultural Research). The growth rate is therefore 113.63% muscle, 127.9% fat and 88.00% bone. The lambs in group A have added more fat and less muscle than expected. This is in accordance with the composition of the grass pellets, which were high in energy but low in pro- tein. A comparison of groups C-E and group F shows that the green feed lambs have added 1.09 kg of muscle, 0.92 kg of fat and 0.29 kg of bone during the experimental period. Table 3 shows the results from the sensory evaluation of muscles and fat of the dissected carcasses. The meat got high scores for taste on the average. The average score for muscles and fat was 3.87 but the 1. dorsi muscle got 3.67 on the average. No significant difference was between fried and boiled meat.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140

x

Fjölrit RALA

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fjölrit RALA
https://timarit.is/publication/1497

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.