Atlantica - 01.11.2001, Síða 50

Atlantica - 01.11.2001, Síða 50
48 A T L A N T I C A the cat only eats those who haven’t been given anything new to wear for Christmas! This evil creature skulks around in the snow, its yellowy-green eyes glowing in the dark. Its sharp claws are drawn, ready to pounce on any poor, unsuspecting child whose parents have failed to provide it with a new item of clothing for Christmas. Even today, parents make sure that their child gets at least a pair of socks or gloves for Christmas time, “to make sure the Yule Cat doesn’t get you!“ Whatever you believe in, let the Icelandic Christmas sweep you away. When the final hustle and bustle of all that shopping has died down, calm descends upon the country. Whatever your religion, you can’t help being enchanted by those six o’clock church bells chiming on this holiest of nights: Merry Christmas – Gledileg jól! Anna Margrét Björnsson is a staff writer. i-site CHRISTMAS❍ Jólaglögg (Christmas mulled wine) 1 bottle red wine 1/4 bottle Brennivín/Sherry or Madeira according to taste 5 cardamom seeds 5 whole cloves 4 cinnamon sticks 1 whole ginger 2-3 dl sugar 1-2 dl blanched almonds 2-3 dl raisins orange peel Mix red wine, alcohol, sugar and spices in a saucepan. Leave to simmer for an hour to get a good infusion. Do not boil the glögg. Serve in heatproof glasses and add raisins and almonds to each glass. Laufabraud (“Leaf Bread”) 10 cups of flour 1 litre of boiling milk 1 tbs sugar 1/2 tbs salt The dough is kneaded and rolled out into very thin cakes. Decorate the cakes by fold- ing them in half and carving little notches in them. Lie the cake flat and fold each flap upwards to form a plait. After the decora- tions are completed, the cakes are pricked with a fork and deep-fried. Dry them on paper towels and place light weights on top to get them even. Riz à l’Amande (for four) Boil one cup of pudding rice (round) in water according to instructions on package. Cool. Blanch one sachet of almonds and chop them finely. Whip 1/2 litre of cream and add cream and almonds to rice. Cool for a cou- ple of hours before serving. Hide one whole almond somewhere in the bowl. The per- son who finds it in their plate wins a prize. Chocolate Sauce Melt quality chocolate in a saucepan with a pinch of butter and a little cream. Serve hot. At Christmas every household bakes a variety of cookies to be enjoyed over the holiday season. P H O TO K R IS TI N N IN G V A R S S O N 041-056 I-siteAtl601-rm 22.10.2001 19:30 Page 48
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.