Iceland review - 2012, Blaðsíða 42

Iceland review - 2012, Blaðsíða 42
40 ICELAND REVIEW fILM Tel: +354 411 5000 • www.itr.is Thermal swimming pools Saunas, steambathsand showers Forhealth and well-being Hot tubs and jacuzzi Reykjavik's Thermal Pools 500 isk. 120 isk.ADULTS CHILDREN ONLY A source of health *A d m is si o n J u n e 2 0 12 . P ri c e i s su b je c t to c h a n g e * Thermal pools and baths in Reykjavik are a source of health, relaxation and pureness. All of the city´s swimming pools have several hot pot´s with temperatures ranging from 37˚ to 42˚C (98˚–111˚F). The pools are kept at an average temperature of 29˚ C (84˚ F). w w w .h e ls in ki .i s this building will be a visitors’ center.” Another building left over from the salmon farming station will serve as staff facilities and storage. “I want Reykjanes to become a food center for the region and to create employment,” Garðar says, adding that in the future, the product will also be packed on the premises. And there is more to come. “The next thing will be virgin salt,” he reveals with a sparkle in his eyes. “We’ll freeze seawater in shallow outdoor ponds in winter and as we remove the ice, the salt is left behind,” he says of a method developed by Norse settlers in Iceland. “The composi- tion will be different from the geothermal salt and the taste and size of the harvest will vary depending on the weather. We’ll mark each package with the year of production. Like wine.” They certainly don’t lack ideas. “We’re working on making a deal with local fishermen to make salt fish the old-fashioned way,” Garðar continues, explaining that salt fish production was the function of the original Reykjanes saltworks. “And we’ve discussed collaborating on making hangikjöt with the Reykjanes sheep farmer,” he adds, referring to the smoked lamb that is a traditional Icelandic treat. Moreover, Halli, a dairy technician, wants to use the salt for making cheese. “But we won’t get ahead of ourselves,” Garðar stresses. First, the saltwork’s production capacity must be expanded. It currently produces 20 tons per year, which supplies the Icelandic market. With the new purpose-built saltworks, export will be possible on a larger scale. Which reminds Garðar of his other identity. “I have to get back to Reykjavík soon and work on marketing,” he says. Regularly commuting the 330 kilometers (205 miles) between Reykjanes and Reykjavík where he lives with his girlfriend and young child, Garðar doesn’t com- plain about the distance to work. “It’s a privilege to be able to work outside in nature right on the shore of the Arctic Ocean, watching seals and whales swim past and the birds soar above,” he told me on an earlier occasion. He can’t be too fond of the birds anymore, though, I think to myself as the terns take a final dive for our heads as we bid the salt-makers goodbye.  INNOVATION View of the Arctic Ocean from Reykjanes, where the sea salt originates. “i want reykjanes to become a food center for the region [...]. the next thing will be virgin salt. we’ll freeze seawater in shallow outdoor ponds in winter and as we remove the ice, the salt is left behind.”
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.