Iceland review - 2012, Síða 65

Iceland review - 2012, Síða 65
ICELAND REVIEW 63 ment similar measures as have been done with cham- pagne, to obtain a patent license to protect the uniquely Icelandic name and production of skyr. But what is skyr? Technically, it is fresh acid-set cheese, but it is usually described as a cultured dairy product similar to strained yogurt. It has been part of the Icelandic food tradition for over a millennium. Skyr is mentioned in a number of Sagas, including Egils Saga and Grettis Saga. Skyr was known throughout the Nordic countries, but the recipe was eventually forgot- ten everywhere except here. How could they forget about this tasty and protein-rich product? There is more to Icelandic cuisine than skyr. We have randalínur, hangikjöt, hákarl, slátur, saltkjöt, siginn fiskur, plokkfiskur, kleinur, kálbögglar, hrútspungar, soðin ýsa, svið, rúgbrauð, Ora baunir and kjötsúpa. All traditional, if not necessarily unique Icelandic dishes. Today, we cook traditional food with a twist to create something special, mixing old with new.  Multi-colored skyr: our proudest products are without doubt skyr and butter. It’s best to mix in equal parts, then add different flavors and spread on thin-sliced rye bread. 1) Baked mashed beets, blueberries and heather. 2) Dried tomatoes, oregano and garlic. 3) Feta cheese, garlic, parsley and red cabbage. 4) Baked carrots. 5) Crab meat with red onion soaked in lemon juice and dill.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84

x

Iceland review

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.