Iceland review - 2013, Blaðsíða 61

Iceland review - 2013, Blaðsíða 61
ICELAND REVIEW 59 PHoToS By Páll StEfánSSon I often daydream about coffee. Some mornings I lie in bed thinking how wonderful it would be if someone brought me a fresh cup. I imagine the coffee smell in the kitchen wafting upstairs first thing… and then I wake up. With its warm, nutty flavor and steaming, liquid deliciousness, a mug of coffee can get my day going in the right direction. Research shows multiple benefits to coffee provided you don’t get high-wired on too much caffeine. There’s the catch: too much caffeine, too late in the day makes me a nervous wreck. So my consumption is normally morning coffee, which ought to be the best I can find. Iceland is a nation with coffee written into the lifestyle. Whether in the slashing horizontal rain of Reykjavík, the bril- liant white snow of Akureyri or the high green cliffs of the fjords east and west—coffee powers the nation. As I roamed the streets of the capital on one unusually sunny winter’s day, I wandered down to the wharf. My friend Iris and I were here for lunch a few weeks ago, where we munched on fish skewers at the Sea Baron restaurant. Later we strolled the wharf ’s green shed-shops with eateries like Café Haiti. Alone, this morning I walked back. Coffee at Café Haiti was said to be very good. As I entered and ordered a cup, the owner asked if I’d like a freshly-made Icelandic pancake too. Soon, balancing a plate and a mug, I gingerly walked to a big overstuffed armchair near the window to enjoy breakfast. The sunlight poured in the café window while the wind whipped around the wharf beyond. My coffee was strong and warm—the kind of thing I love on a frosty morning. I picked up my fork and dug into the pancake. It’s amazing how flour, sugar, egg and water, transformed by heat, can create the tastiest things on this planet. The pancake was light and redolent of sugar; thin enough to be a treat on its own, yet a perfect foil for a spoonful of berry jam or whipped cream. On my last day in Reykjavík I would encounter Icelandic pancakes again, when I ordered them as a sampler plate at Café Loki, opposite Hallgrímskirkja church. These would be folded together with whipped cream and a touch of jam—as ethereal as eating angel’s wings. But right now I had my hot coffee and a perfect Icelandic pancake as I basked in the sunlight at Café Haiti. Icelandic pancakes are all I’d need in the morning with a good cup of coffee. It was a breakfast of sweet deliciousness in an overstuffed chair, and not too far from heaven either: the perfect thing to eat before braving the whipping Icelandic winds and the rest of the day. Although this will never change, I still fantasize someone bringing coffee to me in bed. But lately American pancakes seem too heavy to eat, even with real maple syrup. Unlike Icelandic pancakes, our flapjacks are too heavy to fly as angel wings either. They got canceled from my morning breakfast fantasies. All in all, I might have to return to Iceland. Until then I’ll invest in a crêpe pan and try making a simple recipe for Icelandic pancakes. It will be another reason to look forward to morning again.  Heaven in tHe Morning one sunny winter’s day, deb Smith wandered down to Reykjavík marina and found bliss in the form of strong coffee and cream-filled pancake. (Recipe on next page)
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.