Iceland review - 2013, Síða 36

Iceland review - 2013, Síða 36
34 ICELAND REVIEW The history of catching lobster, or langous- tine, off South Iceland goes back to the 1950s. “They had neither the right boats nor the right fishing gear. The first successful attempts were made in the 1960s by Hafbjörg from Norðfjörður. It often takes out-of- towners to point the value out to locals,” says gunnar Ásgeirsson, chair of Skinney- Þinganes, of fishermen from the East Fjords. Based in Höfn in Southeast Iceland, Skinney- Þinganes is now the country’s largest pro- ducer of lobster. “It created employment,” gunnar adds of the rise of lobster fishing. “When the herring disappeared in the late sixties, the industry’s focus shifted from her- ring to lobster. It didn’t occur to anyone to eat the lobster at the time—all of it was exported,” gunnar remarks. This is still the case. Although the domestic market is grow- ing with Icelanders having developed an appetite for the delicacy and tourists eager to try Icelandic lobster, Skinney-Þinganes’ main markets for the seafood are Spain and Canada. Even though it only accounts for about 10 percent of Skinney-Þinganes’ turnover, lobster is its most valuable product per kilo. Approximately 600 tons of lobster are caught by the company’s vessels each year, whole lobster and tails in equal parts. The lobster is caught in trawls, pulled along the soft and muddy ocean floor, mostly off Höfn but sometimes, as the season progresses, as far west as Reykjanes. Lobster only exists in the waters off South Iceland. Tours take 24 to 62 hours, depending on how successful they prove. Back in Höfn, the catch is brought into the processing plant under super-chilled conditions where the lobster is washed and placed on the plant’s specially-designed production line. Bjarni Ólafur Stefánsson, assistant to the production manager, demon- strates the production process. “The lobster is examined carefully by our employees and all lobster that is whole and doesn’t have claws missing or holes in the shell is hand-packed in boxes, classified according to the size.” After packing, the lobster is blast frozen and then stacked in the plant’s freezing storage where it awaits export.  It took Icelanders a long time to discover that lobster is a deli- cacy. At first tossed back in the ocean by fussy fishermen, its value is now appreci- ated by the people of Höfn. from traSh to treaSure The Fisherman’s Lobster 400 g lobster (langoustine) tails, split lengthwise along the back of the shell Spice with season all and garlic powder Brush with Icelandic garlic butter (butter with crushed garlic cloves and parsley) Place on tin foil trays in a closed BBQ for 3-4 minutes or in an oven at 210-220°C (410-428°F) for the same amount of time Serve with basil pesto, fresh salad and bread Hornafjörður-Style Lobster 400 g lobster (langoustine) tails, split lengthwise along the back of the shell Fry in a pan in butter along with garlic, peppers and onions for 3-4 minutes Add cream and cognac to make a sauce THe MaSTer’S Pick two popular lobster recipes by Ingólfur einarsson, master chef and owner of Kaffi hornið in höfn. BY Eygló Svala arnarSdóTTir PHOTO BY PÁll STEfÁnSSon CULTURE
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116

x

Iceland review

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.