Iceland review - 2013, Blaðsíða 54

Iceland review - 2013, Blaðsíða 54
52 ICELAND REVIEW in her kitchen producing her now signature Græðir healing oint- ment from an old family recipe. In 2009, she opened a workshop and started producing a range of other hair and body products made from Icelandic herbs. “I was looking for something else to do than work in the theater and had always been interested in herbs,” she explains. Her products have proved a success and are now stocked in stores in Europe and Singapore and last year, she opened Sóley Natura Spa in Icelandair Hotel Natura in Reykjavík. Sóley sources the herbs she uses in her products from various places around Iceland. “We have permission from the landowners and only return to the spots we pick every few years to allow the areas time to rejuvenate,” she says. Her products are based on a blend of three key ingredients: birch (for its anti-inflammatory, bactericidal and virucidal properties, used to treat eczema), willow (a painkiller) and yarrow (used for burns, bleeding and wounds). “I always use fresh herbs and then put them in oil or alcohol before heating them,” Sóley says. The herbs are then sent to her workshop in Grenivík near Akureyri, North Iceland. “The location, near the mountain Kaldbakur, is said to be one of the earth’s energy spots and the water is the purest there is, coming direct from the source,” Sóley maintains. BAck to BASicS Sóley and others like Aðalbjörg Þorsteinsdóttir at Villimey, a company in the West Fjords specializing in biological salves and ointments, focus on the external use of Icelandic herbs. However, The medicinal and culinary use of herbs in Iceland goes back centuries, with references in written sources including the sagas and folktales. In 1783, Björn Halldórsson published Grasnytjar, describing the use of herbs for food, medicine, dye and insect repellent. Knowledge about herbal medicine traveled to Iceland from the Nordic countries and Britain when the country was first settled in the 9th century. Icelandic physicians are known to have made exten- sive use of Icelandic herbs over the centuries and the importance placed on plants and herbs is reflected in the number of Icelandic place names which bear their names. The highest peak of Iceland, Hvannadalshnjúkur, for example, is named after angelica (hvönn in Icelandic). Herbalist Anna Rósa Róbertsdóttir, points to several herbs which have played an important part in Iceland’s history. “Angelica, for example, was frequently grown in gardens in Iceland and was used both in cooking and for medicinal purposes while dulse and Iceland moss were used as currency.” The latter has also been used in breads, pudding, cough syrups, soups, porridges, drinks and dye throughout Icelandic history. FAmily cuStom “It’s a tradition that goes back generations,” actress and owner of Sóley Organics, Sóley Elíasdóttir, says of her family’s tradition of harnessing the healing properties of herbs. “My great-great-grand- mother Þórunn was a midwife and herbalist,” she explains. In 2007, Sóley left the stage to return to her roots. She started out The tradition of using herbs and plants for medicinal purposes in Iceland dates back to the settlement. Recent years have seen a renewed interest in the practice with Icelandic herbs, plants and flowers being used in food, medicine, beauty products and for decoration. Iceland Review went to find out more. By Zoë roBerT fLORAL DESIGnS By KrISTJáN INgI JóNSSoN PHOTOS By áSLAug SNorrAdóTTIr
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.