Iceland review - 2016, Blaðsíða 49

Iceland review - 2016, Blaðsíða 49
ICELAND REVIEW 47 We’ve had a great day so far,” says Jón Jóhannsson, farmer and owner of the Mosskógar Saturday farmers’ market in Mosfellsdalur valley, a 30-minute drive from downtown Reykjavík, when the photographer and I visit one Saturday at lunchtime in mid-August. It’s a couple of hours after opening time and finding a parking spot is getting tough. Judging by the line, it’s the vegetables people are here for. Among the more-than-20 vari- eties are fresh bunches of collard greens, like green and black kale and rainbow chard, arugula (rocket), several varieties of lettuce, green beans, spring onions, green, red and yellow peppers, rhubarb, radishes, cauliflower, broccoli, cabbage, carrots, kohlrabi, rutabaga (swede), pars- ley and red and brown potatoes. “It’s coming up to meat soup season so it’s the potatoes, carrots and other root vegeta- bles which are most popular at this time of year,” Jón explains. The strawberries too, sold at another stall, are a clear hit and are finished long before closing. DIVERSE FARE There’s also a queue for apple cake and freshly-baked waffles, topped with jam, cream and blueberries. Jón’s wife, Vala Ólafsdóttir, is busy with the waffle iron. “I’m flat out today,” she comments. Several people are sitting at the adjacent picnic benches enjoying the sweet treats with coffee. They are mostly locals, but among them are David and Ruth Leosz, on holiday from the United States. “We Fresh vegetables, waffles, coffee and greenhouse camping are all on offer at the popular farmers’ market in Mosfellsdalur valley just outside Reykjavík. Zoë Robert and photographer Áslaug Snorradóttir go for a weekend drive to check it out. wanted to taste some of the local fare,” David explains. “We saw the sign for the market on our way to Þingvellir. All the locals seem to know about it. It’s small but it’s nice, the veggies look good.” Jón has been running the market— often referred to as the first of its kind in Iceland—at his farm since 1999. He grows most of the vege- tables on sale here today. Though they have not been through the organ- ic certification process, Vala says that all of the vegetables they grow themselves are done so without the use of chem- icals. The market’s offerings are, however, not limited to fresh veg. There are also free-range eggs, fresh bunches of roses, smoked Arctic char and brown trout from Þingvallavatn lake, as well as seaweed products, homemade jams, dried fish, salt fish, cod, and a berry, moss and whey beverage. Vala explains that they some- times also have guest stalls with some- thing a little different. “We had someone making paella using Icelandic ingredi- ents earlier in the summer,” she says. Today it’s Nepali pork momos (dump- lings) prepared by Nanu Basnet. Nanu is originally from Nepal, but moved to Iceland earlier this year. “There’s a lot of demand and whenever we’re here, people ask for us to make more,” she tells me. I go for a walk with Jón to check out his vegetable patch, situated behind F O O D
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.