Iceland review - 2016, Blaðsíða 90

Iceland review - 2016, Blaðsíða 90
88 ICELAND REVIEW T R A D I T I O N liver, liver sausage as we know it today wasn’t introduced until the 19th century. The blood pudding is older, though. Slátur is produced commercially in Iceland but there’s also a strong tradition for making it at home; for generations families have gathered and contribut- ed to the production of this iron-rich and inexpensive food. “This was my role,” my grandfather of 85 reveals as he’s chopping up the fat. As a boy, he and his siblings helped their mother, my great-grandmother, make slátur. “We made heaps of it. It was inexpensive food.” For his mother, a widow, this was an economical way of feeding her large family. “She boiled it in a huge pot, which was otherwise used for the laundry,” he elaborates. “She soured most of it,” adds my aunt Gunna. Before the arrival of freezers, slátur was commonly soured (preserved in whey). Although not as common as in my granddad or dad’s youth, the slátur-mak- ing tradition has persisted, regaining popularity among young Icelanders after the banking crisis in 2008. KEX Hostel in downtown Reykjavík organizes a festi- val where attendees learn about the tra- dition. “Many people of my generation have never made slátur. Nevertheless, this is part of our culture, and it matters to maintain this knowledge. Something tells me that if we lose it, we will regret it,” says Böðvar Guðjónsson, event man- ager at KEX. SEWING AND SQUEEZING “This one is huge,” laughs Halla and holds up the piece of sheep stomach she’s sewing. “This one is very orig- inal,” I add, showing the little trian- gle-shaped stomach I’m working on. “I’m not as ambitious as mom,” claims my aunt Anna Kristín, who is cutting up the sheep stomachs. “I’m trying to make the most of them.” The sheep stomachs are used as sausage skins. Now they have mostly been replaced by synthetic skins and have to be acquired specially. “So grandma took great care when designing the skins?” I ask. “Mom and grandma,” responds Gunna. “It was like a religion to them.” Anna Kristín adds, “They wanted them to be as round as possible. They were supposed to look good.” Today, three of the six siblings and their families are participating in making slátur from eight lambs. “Mom used to take 20 From left: From an article in newspaper Þjóðviljinn in 1983. My grandmother, Bára Sigurðardóttir, shows her grandson Guðmundur Örn (six-years- old at the time) how slátur is made; I demonstrate to my son Páll Ernir (almost three) how a sheep stomach is sewn. Chopped-up fat ready to be mixed into the crimson blóðmör batter with synthetic sausage skins waiting to be filled. P H O TO B Y L E IF U R R Ö G N VA LD S S O N .
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132
Blaðsíða 133
Blaðsíða 134
Blaðsíða 135
Blaðsíða 136
Blaðsíða 137
Blaðsíða 138
Blaðsíða 139
Blaðsíða 140
Blaðsíða 141
Blaðsíða 142
Blaðsíða 143
Blaðsíða 144
Blaðsíða 145
Blaðsíða 146
Blaðsíða 147
Blaðsíða 148

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.