Iceland review - 2016, Blaðsíða 91

Iceland review - 2016, Blaðsíða 91
ICELAND REVIEW 89 T R A D I T I O N or 25,” says Anna Kristín. Everyone had to help out. “To begin with, us kids sewed the stomachs,” remembers Gunna. “Also the boys?” I ask. “Also the boys…” mocks my dad, currently peeling the membrane from the liver, kidneys and diaphragms, and cutting fat from the hearts. “Of course! I sewed stomachs.” This was a lot of work. Gunna sighs, “I remember thinking ‘no… there can’t still be more stomachs to sew!’” This was usually done the day prior and the slátur-making took two whole days. “How often did you eat it?” I ask. “At least once a week,” responds Anna Kristín. Halla’s kids appear in the garage. “What’s that?” asks six-year-old Orri. Gunna shows him what she’s sewing. “That’s the stomach of the lamb. And if we run out, we might have to use yours.” Orri looks alarmed for a second, then laughs at his grandmother’s joke. At eight, his sister Ísold is interested in giving sewing a try. Gunna shows her the technique. My son Páll Ernir, almost three, wants to participate, too. Proudly wearing his little apron, he takes a seat in my lap and grabs a sheep stomach. He’s not that keen on sewing, though. “I’m going to squeeze it,” he says. It feels funny in his hands. TIME FOR DINNER My dad has moved on to boiling the sheep heads for making sviðasulta, or head cheese, and Anna Kristín is grind- ing the offal for the liver sausage. Every now and then, she adds a piece of onion. “This was mom’s invention. She was always coming up with ways for making it tastier.” Gunna’s youngest, Daníel, and his girl- friend Andrea, who are in their early twenties, want to help out. Slátur-making is new to both of them. Andrea takes a seat at the sewing table and Daníel helps Anna Kristín mix the ground offal with chopped-up fat, oatmeal, rye and milk, seasoning it with salt and stock cubes. Stirring with her hand, she tastes the raw mixture to make sure it’s right before stuffing the sheep stomachs, showing her nephew the ropes. “You have to put your whole hand through the opening.” Next up is the blood pudding: blood, water, rye, oatmeal, flour, salt and fat— the fat is important. My dad recounts the time he introduced my mother—a Norwegian—to slátur-making. She was shocked at the amount of fat that went into the batter. “She went berserk every time I tried to add some. The slátur ended up rock-hard. Not even the dog would touch it.” Up to her elbows in the crimson batter, Anna Kristín teases Ísold. “Do you want a taste?” Turning up her nose, Ísold passes. Gunna hurriedly sews four blood pud- dings shut so that they can be boiled with the liver sausages in time for dinner. Gathered around the table, the family looks proud of the day’s work, resulting in approximately 60 pieces of slátur. And it’s absolutely delicious. u Icelandic sheep roam free in highland pastures in the summer and are rounded-up in time for the slaughter season in the autumn. I remember thinking ‘no… there can’t still be more stomachs to sew!’
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132
Blaðsíða 133
Blaðsíða 134
Blaðsíða 135
Blaðsíða 136
Blaðsíða 137
Blaðsíða 138
Blaðsíða 139
Blaðsíða 140
Blaðsíða 141
Blaðsíða 142
Blaðsíða 143
Blaðsíða 144
Blaðsíða 145
Blaðsíða 146
Blaðsíða 147
Blaðsíða 148

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.