Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 26

Fjölrit RALA - 22.03.1979, Síða 26
-20- The most appropriate ratio between ooncentrated whey and fruit juice proved to be 70:30. Results from the packaging experiment show that the method of pasteurization first used - production of G-products (147°C for 2-3 seconds) - is not as suitable because the flavor auality decreased during packaging. In addition, a brown color formed if the mixture was stored at room temperature. This color is rather repulsive and although other characteristics may remain intact, this color change is reason enough to avoid storing at this temperature. Better results were obtained if the mixtures were pasteurized using a lower temperature for a longer period of time. Skyr precipitation occurred mainly during the first few days but after that the process occurred more slowly. This may be prevented by centrifuging the concentrated whey before mixing. It proved better to let the whey stand for a few days in a refrigerated tank, skim it off the surface and then cen- trifuge the concentrated whey before mixing. It is also pos- sible to prevent formation of skyr particles by filtering. It is more tedious and time-consuming, however, to filter in this manner than to centrifuge. The acidity of the concentrated whey changes very little on storage in a refrigerator for a few days and the flavor quality did not decrease. According to all the results of this research project, there is no reason why production of the beverages (70% concentrated whey, 15% orange juice, 15% pineapple juice) and perhaps (70% concentrated whey, 30% tomato juice) should not be commenced. A beverage containing 70% concen- trated whey and 30% orange juice and in addition sugar and citric acid may also be worth trying. The production process would be the following: (1) The skyr whey is centrifuged and pasteurized. (2) The whev is stored in a refrigerated tank for 4 days or it is centrifuged. (3) The whey is funneled off and filtered by reverse osmosis and 25% of the original volume removed.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140

x

Fjölrit RALA

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fjölrit RALA
https://timarit.is/publication/1497

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.