The Botany of Iceland - 01.12.1914, Blaðsíða 76

The Botany of Iceland - 01.12.1914, Blaðsíða 76
THORODDSEN 2(50 cracks, the circumstances are somewhat different. During spring the ground is partially thawed; it freezes in the night and thaws during the day. Tlie sub-surface ice forms a downward limit whicli does not permit the water to drain away, and uniform circulation and evaporation at the surface are prevented in a “rudemark” by ice- formation in the many cracks, originally full of water, which to- gether with the sub-surface ice as a base form a vascular- or cell- system over the entire flat, and this system lasts at least for soine time. The water from the melting snow and ice on the surface col- lects mainly in the cracks and depressions, where it freezes during the night; this is best observed on a knolly flat, which during the thaw of spring produces an entire network of small water-canals. The water cannot penetrate downwards on account of the ice in the cracks or, if they should be free from ice, it will yet remain for a long time in them, for as the water-layer is thicker there than upon the polvgonal cakes, the evaporalion is slower. The heating of the sun and consequent evaporation of water is therefore greater on the cakes, so that the wet from below, l'rom the slowly thawing parts of the ground and the ice of the subsoil is drawn up into the centre of the cakes. A clayey soil with particles of a certain size has great capillary |>ower and can absorb water and draw it up in great quantities.1 The power of absorption of tlie clay-soil is greatly increased when it is covered by soil, humus and plant remains. During spring, frost and thaw alternate constantly and daily. The “rudemark” freezes in the night, at least partially, and thaws in the morning; in tlie course of the day the water rises in the individual clay-prisms owing to the rapid evaporation from the surface, but in the night it freezes, expands and raises the central part of the cake. This occasions a constant wandering of the particles of the clay soil upwards into each clay-prism, and by the constant pres- sure exerted by the frozen soil throughout a long period, the heavier particles are sorted out, and as they are less rnobile, they are left behind or pushed to the sides. This sorting-out of the coarser ma- terial is the most characteristic feature of the “rudemark.” The enormous pressure due to the freezing process is well known. As will be mentioned again later on, in several places in the Iceland mountain-hogs there are opportunities of observing how the frozen 1 The air contained in sandy clays in a dry condition may amount to 40 %> of their volume, and by iníiltration, as large a volume of water may replace the air. See A. G. Högbom in Geol. Förhandl., Stockholm, 1905, XXVII. p. 22.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132
Blaðsíða 133
Blaðsíða 134
Blaðsíða 135
Blaðsíða 136
Blaðsíða 137
Blaðsíða 138
Blaðsíða 139
Blaðsíða 140
Blaðsíða 141
Blaðsíða 142
Blaðsíða 143
Blaðsíða 144
Blaðsíða 145
Blaðsíða 146
Blaðsíða 147
Blaðsíða 148
Blaðsíða 149
Blaðsíða 150
Blaðsíða 151
Blaðsíða 152
Blaðsíða 153
Blaðsíða 154
Blaðsíða 155
Blaðsíða 156
Blaðsíða 157
Blaðsíða 158
Blaðsíða 159
Blaðsíða 160
Blaðsíða 161
Blaðsíða 162

x

The Botany of Iceland

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: The Botany of Iceland
https://timarit.is/publication/1834

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.