Atlantica - 01.11.2001, Blaðsíða 14

Atlantica - 01.11.2001, Blaðsíða 14
12 A T L A N T I C A airmail Funny Old Word: CREAM IL LU S TR A TI O N S TE IN G R ÍM U R E Y FJ Ö R Ð We all know the varied meanings of cream. Caffeine addicts ask for it as they pop in and out of Starbucks. Gorgeous models push tube after tube of it in adverts that promise soft, silky skin. Sports fans have witnessed their teams either cream an opponent or be creamed. And yes, if you skim through all the definitions in the Oxford English Dictionary, you’ll come to one that says, to “be sexually aroused, especially to the point of producing sexual...”, stop right there! This is a family magazine. It’s odd that cream could come to mean such a thing, especially when one considers that the word originated from Old French cresme, which came from a blend of late Latin cramum and ecclesiastical Latin chrisma. See ‘chrism’, the Dictionary advises. Okay, let’s take a look at chrism: “a mixture of oil and balsam, conse- crated and used for anointing at baptism and in other rites of Catholic, Orthodox and Anglican Churches”. So cream derived from a substance used in sacred rituals and was trans- formed into a word with a sexually driven connotation used in an erotic Prince song? Ain’t language grand? EW Theme bars are the latest fad in Paris fashion circles. First, Paris’ empire of chic, Colette, opened a trendy water bar, now there’s Bubbles, devoted to that French nectar of the gods, champagne. With an orange interior to match the label of a bottle of Veuve Cliquot, Bubbles is a ‘70s-style homage to luxury living. Situated in the posh ninth district right next to the Edouard VII Theatre, this champagne bar plays host to the capital’s cool crowd and offers an extensive choice of 250 champagnes, including 40 bottles for less than 350 francs (USD 49) for those craving for more than just a glass. Illuminated by a constellation of light bulbs, the second floor restaurant is the domain of resident chef Nicolas Houlbert, who conjures up refined dishes. The lunch and dinner menus are at surprisingly modest prices and always accompanied by a glass of bubbly, of course. With light concoctions such as caviar with blinis, langoustines, seared foie gras and mixed salad with parmesan shavings, the cuisine is a happy marriage between traditional and modern French cook- ing. Float away in the smoking room, a cosy corner complete with fashion magazines and literature for champagne connoisseurs. Speaking of which, the bar comes complete with a boutique entire- ly dedicated to the art of drinking champagne. AMB Bubbles Bar Restaurant Boutique, 6 rue Edouard VII, ninth district, metro Opera or Madeleine. Tel: (+33) 01 47 42 77 95, www.bubbles-paris.com Bubblicious 009-016 ATL601 Airmail 23.10.2001 10:21 Page 12
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84

x

Atlantica

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.