Iceland review - 2012, Blaðsíða 45

Iceland review - 2012, Blaðsíða 45
ICELAND REVIEW 43 Eat, Play, lovEThe village's fishing boats are mirrored in the calm waters of the bay, the late sum- mer sun offset with a gentle breeze. A couple sits at one of the picnic tables that line the waterfront, watching the boats come in. At first sight, this unassuming seaside town, population 2,200, seems like any other, but behind the facade of boatsheds and whale watching facilities lies a surprising variety of artistic and culinary innovation. After having built up the industry over the past 20 years, North Sailing, run by three generations of the same family, offers tours on renovated traditional oak fishing boats. A growing number of tourists head to Húsavík for the minkes, humpbacks and porpoises that frequent the bay. All in all there are 11 species of whales, dolphins and porpoises in the area and seabirds abound too; puffins, razorbills, guillemots and skuas are among the 18 bird species to have been spotted. Culinary innovaTionS Before the tourism boom, Húsavík once served as the export harbor for silica extract- ed from nearby Lake Mývatn. Now, the com- munity is looking at further ways to boost employment opportunities with large-scale industrial projects, including silicon metal factories at nearby Bakki, powered with geothermal energy. In the me ntime, fishing remains a mainstay of the local economy. The obvious proximity to the sea and the agri- cultural fields inland ensure a fresh supply of local ingredients for the town's bustling cafés and restaurants. Not far out of town lies the greenhouse production area of Hvammur, and further north, near Kópasker, salmon production and carrot farming. Salka is one of the restaurants making a name for itself and the region’s culinary tra- ditions. Lunch consists of seafood soup and a mixture of poached salted cod and mashed potato, red onion and a punch of orange zest topped with dill and Icelandic herbs, a twist on the old classic Cod Brandade. A local- ly-produced dark brown liquor, Haustsól (‘Autumn Sun’), made with Icelandic herbs like angelica and birch is served alongside. The restaurant’s chef, Haukur Ákason, tells me that for many young people like himself, this is a summer job. Húsavík’s population grows by 200-300 when students, among others, head to the town to work during the peak season and then head back to the capital or further afield. In his culinary creations, Haukur focuses on local ingredients. The first harvest of mussels grown in the waters of Skjálfandi will be on the menu next year, By Zoë robErt Photos By áSlaug Snorradóttir Nestled on the eastern shores of Skjálfandi bay, the small town of Húsavík has carved out a reputation as the whale watching capital of Europe. But, look closer, and you'll see that it is also fast becoming a hub for local food and creativity.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.