Iceland review - 2014, Blaðsíða 46

Iceland review - 2014, Blaðsíða 46
44 ICELAND REVIEW these ones are almost ready,” proclaims gerhard Plaggensborg, pointing to a row of deep yellow gouda cheese rounds in the cooling room at Skaftholt organic farm. as he runs me through the three-month process, he drains the next batch, removing the whey from the cheese milk. “For one kilo of cheese, you need ten liters of milk,” he explains. as the only organic iceland-made cheese on the market, it’s prov- ing popular, manager guðfinnur Jakobsson says proudly when the photographer and i pay the farm a visit in early august. the cheese is only sold at a few locations and they don’t advertise. “good products sell themselves,” he says. “making food with passion and love makes even more of a difference than the ingredients.” the farm, located in the countryside of inland South iceland 95 km (60 miles) east of Reykjavík, sells up to 600 four-kilogram (8.8-lbs) rounds annually. “We used to take the summer off, but now we make cheese the whole year round. We sell about 70 percent of it, and we need to have enough for ourselves,” gerhard adds. While the farm sells most of its cheese, only some of the fresh produce harvested ends up on the market, with the farm preferring to keep most for its own use. “We’re good at eating our vegetables, and we need to have enough for ourselves. it’s the same with the herbs for making tea.” sustainable Future established in 1980, the 200-hectare (490-acre) farm is a home and workplace adhering to the Rudolf Steiner philosophy, which guðfinnur describes as having four main aspects: art, creation, the environment and providing the disabled with the opportunity to lead a normal life. the farm, guðfinnur says, allows people with disabilities to live without the pressures or stresses that exist in the rest of society. each disabled person is teamed up with an able- bodied worker to complete tasks. eight people live full-time at Skaftholt, while a total of 20 are employed at the farm. With Steiner, known as the “father of biodynamic farming,” strong emphasis is placed on environmental sustainability. the farm is seen as an organism with animals, crops and soil treated as In South Iceland lie two organic communities focusing on the growth and development of man and nature, teaching others that thriving independently is possible. Iceland Review visits Skaftholt and Sólheimar—both nominees for the 2014 Nordic Council Nature and Environment Prize—in late summer.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.