Iceland review - 2014, Síða 46

Iceland review - 2014, Síða 46
44 ICELAND REVIEW these ones are almost ready,” proclaims gerhard Plaggensborg, pointing to a row of deep yellow gouda cheese rounds in the cooling room at Skaftholt organic farm. as he runs me through the three-month process, he drains the next batch, removing the whey from the cheese milk. “For one kilo of cheese, you need ten liters of milk,” he explains. as the only organic iceland-made cheese on the market, it’s prov- ing popular, manager guðfinnur Jakobsson says proudly when the photographer and i pay the farm a visit in early august. the cheese is only sold at a few locations and they don’t advertise. “good products sell themselves,” he says. “making food with passion and love makes even more of a difference than the ingredients.” the farm, located in the countryside of inland South iceland 95 km (60 miles) east of Reykjavík, sells up to 600 four-kilogram (8.8-lbs) rounds annually. “We used to take the summer off, but now we make cheese the whole year round. We sell about 70 percent of it, and we need to have enough for ourselves,” gerhard adds. While the farm sells most of its cheese, only some of the fresh produce harvested ends up on the market, with the farm preferring to keep most for its own use. “We’re good at eating our vegetables, and we need to have enough for ourselves. it’s the same with the herbs for making tea.” sustainable Future established in 1980, the 200-hectare (490-acre) farm is a home and workplace adhering to the Rudolf Steiner philosophy, which guðfinnur describes as having four main aspects: art, creation, the environment and providing the disabled with the opportunity to lead a normal life. the farm, guðfinnur says, allows people with disabilities to live without the pressures or stresses that exist in the rest of society. each disabled person is teamed up with an able- bodied worker to complete tasks. eight people live full-time at Skaftholt, while a total of 20 are employed at the farm. With Steiner, known as the “father of biodynamic farming,” strong emphasis is placed on environmental sustainability. the farm is seen as an organism with animals, crops and soil treated as In South Iceland lie two organic communities focusing on the growth and development of man and nature, teaching others that thriving independently is possible. Iceland Review visits Skaftholt and Sólheimar—both nominees for the 2014 Nordic Council Nature and Environment Prize—in late summer.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100

x

Iceland review

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.