Iceland review - 2015, Blaðsíða 58

Iceland review - 2015, Blaðsíða 58
56 ICELAND REVIEW FROM ADDIS ABABA TO RURAL ICELAND Azeb relocated to Iceland from Addis Ababa in mid- 2008 to join her sister who had moved here earlier that year. After meeting Árni in Reykjavík, she spent the following summer with him in Flúðir, his home- town, where he returned each year to grow vege- tables. Once the summer was over, they decided to stay and in 2011, with the help of Azeb’s sister, open Minilik in a former fast food joint. Once she’s finished laying everything out, Azeb presents us with the meal. The injera lines the tray on which the stews are served, a sort of edible tablecloth, soaking up their juices as the meal progresses. The dining room has space for 25 people and is adorned with various souvenirs and other curiosities from Ethiopia. The tables are each decorated with colorful table cloths and vases with fresh flowers—dandelions from the surrounding area and roses from one of the local greenhouses where Azeb works when she isn’t at the restaurant, giving the place a summery feel. Árni is on his way from his other job, where he works for social services with the region’s elderly. COFFEE AND POPCORN Carrying out a traditional coffee ceremony, an inte- gral part of Ethiopian social and cultural life, Azeb heats the coffee beans, sourced from Ethiopia, on a pan over the glowing embers. The room is quickly filled with the pungent smell of coffee, incense and myrrh, the aromatic resin of thorny tree species native to Ethiopia often burned during coffee cere- monies. The beans are then roughly ground with a pestle and mortar and stirred in a traditional coffee pot, after which the coffee is brewed, poured into cups and served with popcorn. While some of Minilik’s guests stop for the pure curiosity factor, others are regulars or have eaten Ethiopian food abroad, Árni tells me as he joins us for coffee. “Some people are trying it for the first time but others are returning—they come back again and again, especially those who have summerhouses here. One person, who stayed in town, came here every day for a week!” The increase in tourists to the country is visible here in Flúðir too, where visitors continue to discover this little piece of Ethiopia in South Iceland. *Restaurant owners Árni Magnús Hannesson and Azeb Kahssay. Minilik Special: beef stew with onion, garlic, ginger, berbere, hot pepper and spiced butter; lamb simmered in mild sauce and seasoned with ginger, garlic and turmeric; chicken marinated in lemon juice, sautéed in spiced butter with pepper, garlic, onions, ginger and spices, hard-boiled egg; and a range of vegetarian dishes including ground chickpeas cooked with onion and garlic. FOOD
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.