Iceland review - 2015, Blaðsíða 92

Iceland review - 2015, Blaðsíða 92
90 ICELAND REVIEW Eat Meat & Fish People often talk about this or that place as an ‘institution,’ but Tíu Dropar really can claim that mantra. It’s one of the oldest cafés in Iceland and has a distinctive grandma’s kitchen feel and coffee, cakes and light meals to match. When we talk about grandma’s kitchen, we’re not talking pink lace and doilies. This is a cool grandma. Maybe she was even a hippie, back in the day. The name Tíu Dropar means ‘ten drops’ and comes from an Icelandic expression for indicating how much coffee one would like: “Do you want coffee?” someone might ask. “I’ll just have ten drops,” the other might respond. Unsurprisingly then, Tíu Dropar is known for excellent coffee. It’s also known for its generous servings, whether a simple slice of moist chocolate cake, or a plate groaning with bacon and eggs—you get value for money. At night, when grandma leaves the kitchen, the French take over, turning it into Le Chateau des Dix Gouttes. It’s out with the coffee and in with the extensive wine list and gourmet cheeses. Tíu Dropar is downstairs below Laugavegur 27. 551-9380. SPECIAL PROMOTION Yes, the clue’s in the name. This is a bar devoted to the cult 1998 movie, The Big Lebowski. Strange to base a bar on a box office disappointment, you might say – but that would be to miss the point. Like the movie, the Lebowski bar has found a place in people’s hearts and become a true cult classic. Maybe it’s the American diner-like décor with all the clever attention to detail. Maybe it’s that there’s plenty enough space (a bit of a rarity in Reykjavík bars). Perhaps it’s the real bowling alley. Or the reg- ular events, including karaoke, open mic, quiz and more. It’s most likely all of the above. You don’t need to have seen the movie to appreciate a very cool establishment with an extensive, good value and tasty menu and an inexhaustible selection of milkshakes, cocktails and white Russian variants. But if you do happen to love the movie, you’ll love the Lebowski Bar even more. The Lebowski Bar is on Laugavegur 20a. 552-2300. lebowski.is Kol is a new restaurant and cocktail bar in the heart of Reykjavík, combining sizzling styling with a refreshingly down-to-earth and welcoming atmosphere. In typical Reykjavík style, the restaurant which owners describe as “casual fine dining” is also a trendy cocktail bar with, we might add, at least two cocktails on tap! The name Kol is a direct tribute to the kitchen centerpiece: a charcoal oven which gives food an aromatic smoky flavor. The oven is used for steaks and luxury burgers, while Kol also specializes in fish dishes and a wide variety of other innovative cuisine. The owners have previously worked in some of the top eateries in London, and you can really taste it. At the same time, the place itself—with its distinctive wooden floor and huge falcon mural—is very much Icelandic in feel. Kol can be found on Skólavörðustígur 40. 517-7474. kolrestaurant.is K O L L E B O W S K I B A R T Í U D R O PA R The story begins in 2010 when a young chef named Gústav Axel Gunnlaugsson from the small fishing town of Húsavík, Northeast Iceland, was awarded the national title Chef of the Year. His passion for food started in early childhood, and after spending months traveling to every corner of the country, looking for the ultimate Icelandic taste, he founded the restaurant Sjávargrillið on Skólavörðustígur 14, in the heart of Iceland’s capital, Reykjavík. On the long road, Gústav Axel came up with a menu, a collective taste of the best of Iceland, such as golden ocean perch and grilled langoustine, vegetable spring roll and slow-cooked egg, grilled catch of the day from Jón the fisherman, grilled leg of lamb and slow-roasted lamb shank and grilled pork belly with hot BBQ sauce. Sjávargrillið is open seven days a week, from 11 am to late. 571-1100. sjavargrillid.is S J ÁVA R G R I L L I Ð
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.