Iceland review - 2016, Blaðsíða 67

Iceland review - 2016, Blaðsíða 67
ICELAND REVIEW 65 ERLA FRIÐRIKSDÓTTIR - MANAGING DIRECTOR - KING EIDER EIDERDOWN MANUFACTURER Erla moved to Stykkishólmur as a child but returned to Reykjavík for high school. In 2005 she came back after being hired as town mayor. Today she runs eiderdown manufacturing company King Eider with her husband Rafn Júlíus Rafnsson. The down from the eider duck, a species found in northern latitudes, is unique due to its high insulation value, Erla explains when we visit her workshop. “During nesting, the female ducks lose their feathers from their chest and arrange them in the nest. If the duck didn’t lose the down, the warmth from the it’s chest would not reach the eggs. The down also protects the eggs,” she explains. Erla and her fam- ily own several islands out in Breiðafjörður, where the eiderducks nest. From mid-May to mid-June they collect the down, taking care not to scare the birds. King Eider also uses down from other eider farmers. After collection, Erla and her husband start by heating the down at 120ºC (248ºF) for at least eight hours to kill bacteria and dry any grass caught up in the down, making it easier to separate. After that, the down is cleaned, first by machine and then by hand, to remove any remaining grass, feathers and knots. Despite the use of machines, it’s a lot of work, Erla says. In Norway, she mentions, there are man- ufacturers who do the whole process by hand, tak- ing an entire week to produce just a few kilograms of down. She purchased some old machines—the oldest dates back to 1959—from eider farmers but they also have some new machines. “They do the same job as the old methods. In the past, the down was placed in a huge pot on top of a fire but now we heat it in a machine.” Today, King Eider exports around a ton—of the total two-and-a-half to three tons exported from Iceland—per year, primarily to Japan, both in the form of the raw material and in bed quilts (pictured above), which cost from ISK 1-2 million (USD 7,600-15,000) depending on how much down is used and whether the cover is made from silk or cotton. She now works full-time for the business, which until recently was only a side project, launched back in 1991 when the family bought the islands in Breiðafjörður along with other locals and started collecting the down. Hoping to attract some of Stykkishólmur’s many visitors, Erla and her family are now preparing to open a museum about eider ducks—the house is painted green like the ducks’ eggs (pictured top left)—in town next spring. One of the major challenges, she says, is finding eider duck souvenirs. “Puffin souvenirs are sold everywhere now but we want to have something connected with what we are doing. There isn’t anything—maybe just one post- card.” It’s here where ceramicist Sigríður comes in. She’s preparing some plates and cups (pictured on opposite page) featuring eider duck designs. Erla says that the recent influx of tourists to Iceland has trans- formed the local job market. “In the past, working with scallops was the main sort of work people did here but now it’s tourism.” The eider duck museum is just one of the ways in which creative locals are taking advantage. * COMMUNITY P H O TO B Y P Á LL S TE FÁ N S S O N .
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.