Iceland review - 2016, Blaðsíða 75

Iceland review - 2016, Blaðsíða 75
ICELAND REVIEW 73 ing, their main approach is not to force, but to demonstrate that there is an alternative. Environmental radicalism, Sigursteinn remarks, has already worked in favor of those who wanted to start whaling again. In 1986, activists from the Sea Shepherd Conservation Society sank two of Hvalur’s unoccupied whaling vessels, which were moored at Reykjavík harbor: “It was categorized as terrorism and it mobilized Icelanders around the idea that anything like that could not stop us.” DEFINING ‘SUSTAINABLE’ “The government totally relies on advice from the Marine Research Institute [MRI, the entity that defines what is sus- tainable for the country’s fishing indus- try] of Iceland on the number of whales it is allowed to catch each year,” responds Jóhann Guðmundsson, deputy director general of the Ministry of Industries and Innovation, regarding possible changes in regulations on whaling. “We calculate quota using a manage- ment system that has been developed by the International Whaling Commission. It is a very conservative procedure that takes a very precautionary choice,” states Gísli Víkingsson, whale specialist at the MRI. In the northern hemisphere, he says, fin whales have recovered and keep increasing in number. Still, scientists observe fewer minke whales in Iceland’s coastal areas—the stock is thought to be as little as half what it was in 2009, but research is ongoing. They hypothe- size that the missing minke whales have gone to Greenland, following their main food source, the sand eel stock, which has crashed in Iceland—due to climate change. Gísli reassures that whaling doesn’t threaten the whale stock, as catches are in line with the recommendations. Near his office there is a locker with an inscription: “Eat fish—live longer, eat oysters—love longer, eat clams—last longer.” How about eating whales? Ásbjörn Björgvinsson, chairman of the Icelandic Tourist Association, is among those who believe that preserving all members of these species is much more worthwhile and sustainable with respect to future generations. He considers whaling “a pride, which is stronger than common sense,” lacking social benefits, as it doesn’t provide many jobs and has unclear long-term effects: “It is like pee- ing in your shoe: you get warm for a little while, but then you get really cold.” WHO WANTS TO EAT WHALES? Anti-whaling activists stick to the argu- ment that eating whale meat is abso- lutely unnecessary. Their main nemesis, Kristján, doesn’t hesitate to needle: “If they want to stay slim—and they have a problem with this in America—they should eat whales: no added hormones.” Meanwhile, a Gallup poll conducted in October shows that Icelanders’ support for whaling is dropping: 42.6 percent responded that they are in favor of fin whaling and 50.1 percent said they are for minke whaling, compared to 56.9 percent and 65.7 percent respectivly in 2013. More than 80 percent haven’t pur- chased any whale meat over the course of the year. However, Gunnar Bergmann asserts that he doesn’t feel any shortage of demand: “We even had to import from Norway [this year].” This season his crew managed to catch 29 whales, while the quota allowed 229. Next season, says the whaler, they will try to catch at least 50 minke whales. Although he admits that since “something is going on in the ocean,” they might need to go further north in search of their vanishing prey. Gunnar Bergmann sounds hopeful but a bit sad: such long-range maneuvers are very costly. * WHALING
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.