Archaeologia Islandica - 01.01.2013, Síða 38

Archaeologia Islandica - 01.01.2013, Síða 38
SÓLVEIG GUÐMUNDSDÓTTIR BECK goose (or Branta sp.) species (see Hambrecht 2009, 13 and 20-22). Meat preparation, consumption and storage Bird meat, whether it was from land or sea birds, seems to have been mostly processed for personal consumption or to exchange for other necessities (table 1). According to Kristjánsson (1980, 86-87) the people of Skaftafell often traded salted Fulmar and feathers for dulse and people inland sometimes traded tallow, pate, smoked meat or mittens and socks for sea bird feathers for bedding at the end of the 19th/early 20th century (ÞÞ 4450). One exception is the ptarmigan. In the 19th and beginning of the 20th century at least, ptarmigan was usually sold and shipped abroad in the feathers (Kristleifsson 1945, 141; ÞÞ 6307; ÞÞ 6376; ÞÞ 6699). Whether the birds were salted before transport is unclear. It would presumably depend on what salt would do to the feathers as the price depended on how well they looked. The feathers had to be snow white without a speck of blood, so generally ptarmigans that looked bad fetched a lower price or were kept for eating. In 1880, 720 ptarmigans were transported on six horses from Húsafell to Reykjavík (Kristleifsson 1945, 142). According to Guðmundsson (1900, 216-217) in 1896 ptarmigan for 6000 kr. was exported to Denmark, most likely to arrive there before Christmas (Kristleifsson 1945, 142). With a price range example between 15-125 aurar a ptarmigan (ÞÞ 6307; ~70 aurar on average), that could have been at least 8500 birds. That is certainly a high number but as they were exported whole no clear archaeological evidence is likely to be found of such export. At home every useíul part of killed birds was eaten or otherwise utilized. Before salt became common in Iceland after the 18th century, meat was presumably smoked, wind dried or stored in whey when it was not eaten fresh in soup or boiled (írying was rare). Sea birds were either salted or smoked when not eaten fresh and their spines were stored in whey for softening, although cormorant spines usually followed the skin in the cleaning process which was then dried and used for firewood (Anonymous 1936, 186; Jónsson Aðils 1948, 200; Kristjánsson 1986, 236, 241-242 and 270; Friðfmnsson 1991, 48-49; Magnússon 1995, 51; Gísladóttir 1999, 138-147; ÞÞ 6272; ÞÞ 6307; ÞÞ 6376; ÞÞ 7061). Swan necks are known to have been stored in whey as well (ÞÞ 6699). Wings, head and feet were chopped off and when birds were not salted whole the breastbone was removed (only thighs and breasts; Gísladóttir 1999, 142; ÞÞ 6307). When Pufíin chicks were eaten, usually nothing was leít other than leg bones and their wings and heads were often used as kindling (Gísladóttir 1999, 145). In Grímsey where íuel was scarce, wings of gull chicks and whole poor quality Fulmar chicks and bird heads were sometimes stuffed in between poor turf strips in stack piles which through time became a good íuel source called wing turf (vœngjatorf, Norðmann 1946). The crop of the Great auk was so oily it was also sometimes used as kindling (Anonymous 1936, 186). Whether this was done with crops of other
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136

x

Archaeologia Islandica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Archaeologia Islandica
https://timarit.is/publication/1160

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.