Atlantica - 01.11.2000, Síða 34

Atlantica - 01.11.2000, Síða 34
32 A T L A N T I C A with unmistakably Icelandic foodstuffs emerging, reminiscent of a humble past. Jól, the winter solstice, has been celebrated in Iceland since the time of settlement in the 9th century. The weeks leading up to the holidays were, and still are, used to prepare delicacies only seen at this time of the year. Advent continues to be marked by a frenzy of activity, but there is a lot of feasting and practically no fasting. Some not-to-be-missed dishes include hangikjöt (smoked lamb). Potatoes in white sauce and boiled red cabbage usually accompany this meal, which practically everyone in Iceland eats at one point during the holiday. Another food not common outside Norway and Iceland is rjúpa (ptarmigan), the beautiful dressed-in-white-for- winter bird which Icelanders so unsentimentally prepare for Christmas. It used to be considered a poor-man’s dish, since those that could not afford to slaughter a lamb went hunting for fowl. That is no longer the case and ptarmigan has become a luxury meal, available in finer restaurants during early winter. A BITE OF BREAD According to an old Icelandic rhyme children must be fed a bite of bread for Christmas. One of the old traditions, which has spread like wild-fire instead of falling out of favour, is making paper-thin bread-like cakes called laufabraud (literally leaf-bread). The custom originates from the northern Thingeyjarsýsla county, but has been adopted in other regions as an activity which brings together extended families for a few hours of fun. Because flour used to be a scarce commodity, the round cakes were rolled out extremely thin, hence the name. They are carved and plaited in decorative patterns with special knives, before being deep-fried. A TASTE OF TRADITION “Laufabraud”– paper thin flour cakes cut out with pretty patterns. ATL6/00 31-36 Jól cmsx 19/10/00 12:55 pm Page 32
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.