Atlantica - 01.01.2006, Síða 42

Atlantica - 01.01.2006, Síða 42
40 AT L A N T I CA FOOD TOURIST: The Secret to Ordering Dim Sum A longtime dim sum fan squares off with chicken feet and other classics in New York City’s Chinatown. When I moved to San Francisco more than a decade ago, one of the first things I did was try dim sum, a Cantonese-style weekend brunch where you get to sample all kinds of steamed and fried dump- lings, along with various other small dishes. I was attracted to the loud conversation emanating from the tables full of Chinese families on Sunday mornings. Dim sum restaurants from Hong Kong to New York are strikingly similar, with their large, banquet- sized rooms. I liked the standard workaday metal chairs and the vast rooms blazoned in red – red drapes, red seat cushions, red lanterns. (The color symbolizes good luck in Chinese culture, so don’t think you are surrounded by Maoists when you sit for your dim sum. Red bleeds much deeper than Marx in China.) I also loved the logistics of the meal. Servers who rarely speak English push carts around large dining halls that are filled to the brim with hundreds of hungry mouths waiting to try all the treats carried in racks of bamboo baskets and small plates on the carts. They ask if you want what they’re pushing – “Dumpling, sir?”– and just increase the volume of their speech until you either take the treat or wave them off. (Once, years ago, one woman kept screaming Pork! at me, and after a minute I finally realized she was telling me that the dumplings I was looking at were full of pork). I loved the Lazy Susans in the middle of the table that various generations would spin to their heart’s content as they looked for the right sauce to dip their dumplings in. After 15 years of dim sum Sundays, I admit that I’ve come to think of myself as one of those cool foodies on the inside of a unique cultural experience. I have been in seafood dim sum houses where giant clams stick to the walls of tanks and I’ve popped fried taro root in my mouth after digging into baked BBQ pork buns. I’ve eaten Siu Ma, pork dump- lings, countless times and sampled every bizarre twist on seafood imagin- able. My favorite: the fried stuffed crab claws. 042-45 DimsumATL106.indd 40 16.12.2005 12:38:59
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.