Atlantica - 01.01.2006, Síða 44

Atlantica - 01.01.2006, Síða 44
42 AT L A N T I CA The tradition has origins in mercantile China. Traders traveling the Silk Road were in need of a place to sleep, so teahouses and inns started to spring up along the route. Rural farmers worn out from working in the fields would also stop by for an afternoon cup of tea. At first, tea and food were usually not served together, but soon people realized that tea helped with digestion and small snacks began to be served in these bur- geoning hotels. Hundreds of years later, these roadside teahouses have evolved into large urban salons that can hold up to three hundred people, including grandmothers, parents and screaming children. On any given weekend, in dim sum restaurants from Hong Kong to London to the west coast of North America, you can find people wading through the crowds for their favorite meal of the week. SECOND COURSE – OLD STANDBYS When I decided to write this user’s guide to dim sum, I figured I would just retrace many of my old ordering patterns – stuffed crab claw, Siu Ma pork dumplings, fried taro root (a delicious tuber stuffed with meat or vegetables and fried into a crunchy ball) and the granddaddy of them all, Ha Gow, or shrimp dumplings. My first stop in New York was Dim Sum Go Go, located on East Broadway in the shadow of New York’s massive City Hall. Unlike a tradi- tional dim sum house where they push trolleys to and fro, this place was full of mainly white people sitting against white walls while they marked up paper menus with their choices rather than waiting for carts to pass by. They have all the basics, shrimp and pork dumplings, sweet fried sesame balls and lots of vegetarian options too. I particularly liked the gelatinous turnip cake that was full of small pork pieces. But nothing was really spectacular. My friend John, fresh from a year living in Singapore eating all kinds of exotic Asian food, was pretty unimpressed. “Yeah, this is alright, but no big deal,” he said. Full of dim sum hubris, I paid my bill and we went in search of an earthier joint. I wanted the sights and sounds of true dim sum. I wanted DIM SUMa 042-45 DimsumATL106.indd 42 16.12.2005 12:39:35
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.