Atlantica - 01.10.2006, Blaðsíða 35

Atlantica - 01.10.2006, Blaðsíða 35
Amorous. Generous. Voluptuous.” The adjectives on the menu are suggestive, but the next sentence goes a step further, inviting me to “a sensual celebration, like nature which spreads into a carnival of colors, scents and fla- vors.” Well, I’m game. The menu in question belongs to 404, one of dozens of North African restaurants on the international Parisian dining scene. After decolo- nization, particularly in Morocco, Algeria and Tunisia, the capital had an influx of immigrants who brought with them coveted family recipes for the fluffiest couscous and the flakiest pastry Today, France is home to over five million people of Arab and African descent. High and low-budget North African eater- ies have opened and closed over the past three decades, adding a gastronomic dimension to Paris which, while popular with the locals, is easily overlooked by many of the city’s roughly 25 mil- lion annual visitors. Paris’s multiculturalism reflects a national trend: in 1999, 19.4 percent of the French population was born outside France. But the nation’s efforts to integrate different cultures haven’t always been successful. For instance, the unemployment rate for North African university graduates is 26.5 percent, compared to 5 percent for the similarly Photos by Páll Stefánsson “ educated French population. The ethnic tensions got international attention in November 2005 when riots broke out in Paris’s overlooked sub- urbs and spread to cities throughout the country, causing extensive damage and at least one death. The situation has returned to normal for the time being, but the underlying grievances remain and the issue is a delicate subject for the French. Stepping into cuisine offers visitors a window into Paris’s internationalism. A friend of mine used to lead tour groups on whirlwind trips around France. “I always told them to eat tradi- tional French cuisine in Beaune,” he says. “But for the nights out in Paris, I recommended something international.” And so, in the midst of a sweltering July heat wave, armed with a small map and a large appe- tite, I begin an epicurean adventure across the arrondissements to some of the city’s best North African haunts. GOODBYE GARLIC, HELLO COUSCOUS It may have endless regional variations, but North African cuisine can be generally said to rely on slowly cooked meats, often prepared with fruits such as apricots, quince or preserved lemons, and a subtlety of spices rather than an aggressive addi- tion of hot chili. Couscous is the carbohydrate of choice from the region, although it’s prepared dif- AT L A N T I CA 33 032-40ParisAtl506.indd 33 25.8.2006 0:50:50
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100

x

Atlantica

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.