Atlantica - 01.10.2006, Síða 39

Atlantica - 01.10.2006, Síða 39
PARIS a AT L A N T I CA 37 tells me over a delicate lamb tagine. “And people in Paris used to say to me: ‘Wally, take me to the Sahara’. They were not interested in the food then. They wanted the sand and the camels.” M. Wally became a successful tour operator, taking French tourists into the deep desert until the trou- bles in Algeria made the area unsafe for visitors. So M. Wally returned to his adopted city and opened its only restaurant specializing in food from the Sahara. He has had a lot of press cov- erage over the almost 30 years he has been in business, and a wall on one side of the restaurant is devoted to words of praise by journalists who love his take on the region’s cooking. “Our couscous is much fluffier,” he offers by way of explanation. “You don’t need any broth with it.” Obligingly, I try a forkful of the mound sitting at my place. It is the best I have tasted, fluffier and softer than any of the drier versions in other restaurants that I need to hydrate with broth. M. Wally’s cooking is so famous that he doesn’t even have a menu to speak of. Patrons show up and he serves them the same Saharan specialties he has been preparing since 1970: stuffed sardines, couscous and pastille, a traditional pigeon-filled pie. “It’s not up to the client to choose,” says M. Wally firmly. “It’s up to me. I think one of the best things about my restaurant is that there is no menu.” Our conversation moves to talk of the legend- ary Saharan hospitality. “In the Sahara there is no water, and so of course there is no fish,” he begins. “So when strangers or friends come to stay, we give them water and we give them fish, to show our hospitality. If we find a man wander- The menu at 404 waxes lyrical on the romance of North African cuisine: “It can enchant and delight, and even cure.” (Continues on pg. 39 ») 032-40ParisAtl506.indd 37 25.8.2006 0:55:11
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.