Iceland review - 2007, Blaðsíða 66

Iceland review - 2007, Blaðsíða 66
72 ICELAND REVIEW A mong the myriad of traditional Icelandic foodstuffs, few are best known for their delicious ness. Amid the pickled ram testicles, sheep head jam and putre­ fied shark, hangikjöt stands out as a notable exception to the rule. Literally meaning ‘hung meat’, hangikjöt is smoked lamb that comes with strict cultural proto col and Christmas links almost as strong as tinsel. Christmas just wouldn’t be Christmas in Ice land without hangikjöt. You can eat thin slices in sandwiches all year round, but at Yule time, hangikjöt needs to be served with tinned marrowfat peas, white sauce, hot pickled red cabbage, boiled pota­ toes and thin fried bread (called laufabraud) and butter. All the supermarkets carry hangikjöt from two or three big brands, but the luckiest among us are able to get it the traditional way. In the north of Iceland, in the strange and deservedly romanticized landscape around Lake Mývatn, many of the farms have their own smoke houses. Periodically punctuating the journey through the bewitching area and its cold, crisp air with strong, wholesome smells, Christmas preparations are well underway by early November. Farmer Halldór Árnason has a flock of 400 sheep, which makes his farm one of the bigg est in the region. But there is little evidence of the sheep on this cold November day with new snow on the ground and steam on the breath. “Bloody snow,” mutters the farmer only half joking, failing to appreciate how pretty it is, especially to a foreigner who lives in rainy Reykjavík. At the end of the slaughter season, there is no sight or sound of sheep from the farmyard. The sheep have not all been slaughtered of course: small groups can be seen from the road quietly trying to root up some grass and wondering why the land is suddenly trying to camouflage itself against them. But the somewhat unlikely sound of excited parakeets wafting out from inside the farmhouse and the playful curiosity of the dogs ensures that the farm is by no means lifeless.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100

x

Iceland review

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.