Iceland review - 2015, Síða 43

Iceland review - 2015, Síða 43
ICELAND REVIEW 41 Counting SheepAgriculture tends to be romanticized in Iceland, covering up the harsh realities faced by many farmers. Changes are on the horizon but where is the industry headed? By eygló Svala arnarSdóttir . PHoToS By Páll StefánSSon . Climate change could be a bless- ing for Icelandic agriculture, prime Minister of Iceland Sigmundur Davíð Gunnlaugsson has indicated. He reasons that the country will be better suited for more types of farming in the future, such as growing grain, resulting in increased export of agricultural products. land of oPPortUnity “It’s our obligation to take advantage of the opportunities and increase food production, both for the domestic market—where we’re looking at a 20 percent increase in tourism every year—and for export,” says Minister of Fisheries and agriculture Sigurður Ingi Jóhannsson. His and Sigmundur’s party, the progressive party, was founded to protect the interests of farmers, and through the years farmers have remained loyal support- ers. agriculture used to be as important to the national economy as the fishing indus- try, and the progressive party would like its importance to increase. “By 2050, the world’s population will have grown from seven to nine billion with the middle class numbering three billion,” Sigurður says in reference to estimates of the expand- ing global market. “Demand for food will double.” The government’s long-term goal is to double agricultural production in Iceland. Chair of the Icelandic Farmers association Sindri Sigurgeirsson points out this isn’t possible across the industry. “The produc- tion of lamb could increase by 20 to 30 percent in some areas, while the cultiva- tion of certain greenhouse vegetables could increase to a greater extent, such as of leafy salads.” Dean of the School of Social Sciences at the university of Iceland Daði Már kristófersson, who is professor in environmental and resource economics, agrees that—given that state intervention will be modified—there are unused oppor- tunities in Icelandic agriculture; in growing barley, pork production and especially in aquaculture. There are around 4,200 registered farms in Iceland, of which 3,200 are active in
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116

x

Iceland review

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.