Íslenskar landbúnaðarrannsóknir


Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1978, Síða 80

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1978, Síða 80
78 ÍSLENZKAR L.ANDBÚNAÐARRANNSÓKNIR relaliveley large dangler tags and con- sequently the. historic practice in Iceland was to tag only smolts longer than 13.5 cm in fork lenglh. Great number of smolts smaller than 13.5 cm are being released into Icelandic rivers each year with in- creased emphasis on one-year smolt pro- duction. It is known that wild populations have smolts which average 12—13 cm in length at migration. If hatchery smolts of the same size would be shown to have comparable survival as their larger coun- terparts, there would be considerable savings in space and food in Icelandic rearing stations. The microtag appeared to be useful for tagging smaller Atlantic salmon smolts - it is commonly used on Paciftc salmon 6 cm or less in length - so it was examined here as a method for studying the survival of various types of smolts in diíferent size categories. Two persons can easily microtag 4 000 smolts in a working day, including adipose clipping, which is only 0.5 man- days per 1 000 smolts, compared to 2 man-days for the Carlin method. It is thus obvious that far greater number of smolts can be microtagged with the same man- power resources. This is practically a pre- requisite in order to be able to justify the purchase of this fairly expensive machin- ery (Fig. 1). Each salmon tagged with the microtag in these experiments had its adipose fin removed. This speeds up recovery since the adipose-clipped salmon can be recog- nized by this external mark. The adipose fin does not regenerate and its loss appar- ently does not have a major effect on sur- vival under the conditions discussed here. It should be pointed out that under cer- tain circumstances there is evidence that adipose excision can have an important, deleterious effect (Nicole and Cordone, 1973), probably related to the handling or to induced disease rather than to the loss of the adipose/w se. During recovery, all microtagged sal- mon were taken from the salmon trap at the Kollafjördur station. Inside the sta- tion each salmon with a missing adipose was checked for a magnetic tag with a special detector (Fig. 3). If the salmon did have a tag it was removed with a cork bore #7—9. This was very efficient, and experi- enced personnel would get the tag on the first try 90% of the time. The cores were put in small numbered vials and the tags were excised and read as soon as possible (Fig. 4). TYPES OF SMOLTS USED In the years between 1966 and 1970, the 1-year smolts produced at the Kollafjördur Fish Farm did not smoltify properly and had no oceanic survival as reviewed by Isaksson (1976). This prob- lem was solved by manipulating photo- period and temperature (Isakssox 1976), resulting in a 10-15% oceanic survival of 1- year smolts in the 1973 tagging experi- ment. It has become clear that the age of smolts has no decisive effect on survival, and 1- and 2-year smolts can be used in- terchangeably, provided they are both adequately smoltified prior to release. In the following pages we will be referring to various types of smolts which will be de- scribed in the following section under the name used in the text. 2- year-outdoor. These are 2-year smolts reared during the first year indoors but moved to outdoor
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148
Síða 149
Síða 150
Síða 151
Síða 152
Síða 153
Síða 154
Síða 155
Síða 156
Síða 157
Síða 158
Síða 159
Síða 160
Síða 161
Síða 162
Síða 163
Síða 164
Síða 165
Síða 166
Síða 167
Síða 168
Síða 169
Síða 170
Síða 171
Síða 172
Síða 173
Síða 174
Síða 175
Síða 176
Síða 177
Síða 178
Síða 179
Síða 180

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.