Íslenskar landbúnaðarrannsóknir


Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1978, Síða 92

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1978, Síða 92
90 ISLENZKAR LANDBÚNAÐARRANNSÓKNIR research tool in an attempt to improve the release methods at the Kollafjördur Fish Farm. It is fairly well established that size of parr in the fall before migration along with photoperiod and water temperature in the spring, are the most important factors controlling smoltification. Elson (1954) concluded that Atlantic salmon parr reaching 10 cm in the fall would smoltify but those under 10 cm would not. Hoar (1965) pointed out that photoperiod af- fected the smoltification timing in sal- monids and simultaneously influenced salinity tolerance. He suggested that smoltification could be advanced by about 2 months by subjecting the presmolts to unseasonally long day lenghts. Baggerman (1960) showed that Pacific salmon de- velop a saltwater preference at the time of seaward migration. This was accom- panied by increased thyroid activity which started before the onset of migra- tion and is probably one of the causes of migration. Saunders and Henderson (1970) found that salmon smolts exposed to reciprocal photoperiod had decreased sensitivity to external stimuli suggesting reduced thyroid activity. These flsh grew slower when put in saltwater than fish ex- perimencing normal photoperiod. Isaksson (1976) found that smolts which were exposed to continuous light for 30 weeks before release did not migrate to sea and had no returns. Ifsubjected to natural photoperiod for 30 weeks, the smolts mig- rated out readily and had adult returns up to 10-15%. Silvering has often been used as an in- dex of smoltification. Johnston and Eals (1970) studied silvering as a part of the smoltiflcation process and concluded that temperature was more important in in- fluencing the process than photoperiod. Icelandic studies support these findings (Ísaksson, 1976). Foerster (1937) suggested that sockeye smolt migrations are delayed by cold weather during the last few months before seaward migration. From this literature review it seems fairly certain that correct photoperiod is the main factor which determines whether migration will occur in the spring. Temp- erature seems to be a factor which deter- mines how quickly the various physiologi- cal processes necsessary for migration take place and thus determines when the smolts are ready to migrate. Iclandic ex- perience shows that 1-year smolts kept in artificially heated water in the spring may grow supersensitive to handling and very silvery before their counterparts in cold water (Ísaksson, 1976). It is very likely that these fish would be ready to migrate out much earlier than smolts in natural temperatures. No one knows what kind of survival such smolts would have if re- leased in April as opposed to May. The oceanic environment might be very un- favorable at such an early time of the sea- son, and the smolt, even if ready to adapt to saltwater, might have trouble finding the right food. If successful, however, one could theorize that an extra month in the sea might result in increased weight at return. Since Kollafjördur Fish Farm had con- sistently released smolts in late May, ir- respective of climatic conditions, it was considered opportune to test different re- lease times by the use of the microtag technique which allowed the tagging of
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148
Síða 149
Síða 150
Síða 151
Síða 152
Síða 153
Síða 154
Síða 155
Síða 156
Síða 157
Síða 158
Síða 159
Síða 160
Síða 161
Síða 162
Síða 163
Síða 164
Síða 165
Síða 166
Síða 167
Síða 168
Síða 169
Síða 170
Síða 171
Síða 172
Síða 173
Síða 174
Síða 175
Síða 176
Síða 177
Síða 178
Síða 179
Síða 180

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.