Íslenskar landbúnaðarrannsóknir


Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1978, Síða 117

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1978, Síða 117
AN ANALYSIS OF KOLLAFJORDUR HATCHERY 1 15 (iSalvelinus alpinus), Atlantic salmon (Salrno salar) is the principal product and is the only species considered in this paper. Kollafjördur Hatchery and its operat- ing procedures are described by Gud- jónsson (1973). Briefly, the hatchery op- eration is as follows: adult salmon return to the hatchery from June through Sep- tember and are held until late October, when stripping takes fílace. If incubated in unheated water, the eggs hatch in Jan uary and the alevins begin feeding in late May; with the use of heated water, the date offeeding can be advanced as much as 4 months. Once feeding starts, the fry are placed in one of40, 2 m X 2 m fiberglass tanks in a first-stage rearing house. The water is heated and varies between 8° and 13°C. The fish are continually fed as much food as they will eat. Fish in the first-stage rearing house may be sold, transferred to a second-stage rearing house, or transferred to outdoor ponds. The second-stage rearing house is co- vered with a transparent rood to insure proper photoperiod prior to smoltifica- tion. The ponds in this house consist of 12, 15-m long concrete raceways. Eight are 1.9 m wide and 4 are 0.6 m wide. Enough hot water is available to maintain two large ponds at 10°C; the temperature of the remaining ponds varies between 3° and 6°C. Salmon raised in the heated wa- ter reach smolt size and can be released in May and June. The other fish must be held for another year, transferred to an outdoor pond, or sold. In both the first- and second-stage rearing houses fish are regularly graded, and fish of similar size are placed in the same pond. There are 27 earthen outdoor ponds, 6 of which are commonly reserved for sal- mon. Fifteen of the 27 ponds are shallow and have been little-used so far for any species. Salmon are placed in the outdoor ponds in the fall after reaching a size ofat least 10 cm indoors. Over-winter mor- tality is significant, but a large number survive and are released as 2-yr. smolts. Others are sold. Fish leave the hatchery when they are sold to buyers to supplement natural pro- duction of private streams, when they are planted into barren or experimetal streams, or when they are released at the hatchery. Fish released at Kollafjördur return to the hatchery after either one (90%) or two (10%) winters at sea. Some are selected for brood slock and held, while the rest are slaughtered and sold to support the hatchery’s operations. Three sources of water are important to the hatchery. Springwater with .a volume suíficient for all the hatchery’s needs (150-200 liters/sec) is most important. Its temperature varies between 3°C in the winter and 6°C in the summer. The sec- ond source of importance is 5—8 liters/sec of 70°C thermal water. This water goes through a heat-exchanger and warms a part of the springwater. Additional hot water could be made available with a certain amount of capital expenditure. A third source of water is a stream with a relatively large wolume of water. Its temperature varies between 1°C in the winter and 10°C in the summer. The stream is presently being used only on an experimental basis, with the hope that its high summer temperature can be used advantageously to increase growth. The mean monthly temperatures of the well
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148
Síða 149
Síða 150
Síða 151
Síða 152
Síða 153
Síða 154
Síða 155
Síða 156
Síða 157
Síða 158
Síða 159
Síða 160
Síða 161
Síða 162
Síða 163
Síða 164
Síða 165
Síða 166
Síða 167
Síða 168
Síða 169
Síða 170
Síða 171
Síða 172
Síða 173
Síða 174
Síða 175
Síða 176
Síða 177
Síða 178
Síða 179
Síða 180

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.