Atlantica - 01.09.2004, Síða 46

Atlantica - 01.09.2004, Síða 46
“It looks bad when it’s whole, but it’s a great fish,” says Gissur Gudmundsson, president of the Icelandic Chefs Association. Through Gudmundsson’s efforts, the most prestigious cooking com- petition in the world, the Bocuse D’Or, has decided to feature Icelandic monkfish in its next competition in Lyon, France, January 2005. The monkfish is a specialty product fished only in the Nordic coun- tries. Gudmundsson admitted that the fish “is not easy to prepare, but if you have practice it’s extremely worthwhile.” It is this practice that will put Iceland on the culinary map. There are 25 teams of top chefs competing in the Bocuse D’Or. “25 teams with five chefs per team, and they all make at least 25 practices. How many times do you think they’ll say Iceland?” Gudmundsson asked me excitedly. “At least 3,125 times,” he said, when I didn’t answer quickly enough. Ironically, Gudmundsson and Ármann Olafsson, Assistant to the Minister of Fisheries, were trying to get Icelandic cod into the competi- tion. Icelandic cod has enjoyed fame and been the staple of fishing, and the economy, for hundreds of years. Twenty years ago, monkfish was thrown back or taken home by fishermen. In fact, even as restaurants began purchasing the fish, the Marine Research Institute of Iceland reports that until 1999 monkfish was mainly by-catch. World fame may change the little fish’s role in the Icelandic economy, but it is not the only factor. The Ministry of Fisheries stated that rising ocean temperatures have expanded the catches of the ugly fish. In 2004, the quota has been raised to 2000 tons, less than one hundredth of the cod intake, but an increase all the same. BC W H E R E T O G E T M O N K F I S H In January, Icelandair will be serving monkfish in business class to celebrate the fish’s time in the international spotlight. If you want to try it outside the plane, here are Atlantica’s top picks. Tveir Fiskar: Roasted monkfish with wild mushrooms and port wine balsamic glaze. ISK 3,350. Vegamót: Sesame fried monkfish in coconut crumbs with Thai ginger-lime sauce and hot wild rice salad. ISK 1590. Vid Tjornina: Depends on daily catch. Prepared with a sauce made from langoustine and saffron. ISK 3,150. UGLY FISH PREPARES FOR THE SPOTLIGHT 044-45 Fish 23.8.2004 19:46 Page 44
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.