Atlantica - 01.06.2006, Síða 37

Atlantica - 01.06.2006, Síða 37
36 AT L A N T I CA NAPA VALLEYa help me with my article. I ask to speak with some of the employees, those who make the wine or pick the grapes. “No,” he responds rather snootily. Then Hank proceeds to guide the photographer and me on our own private tour of the winery’s estate, explaining the journey grapes travel from field to bottle, and illuminat- ing why Opus One sets buyers back roughly USD 165 a bottle. There are the 75 acres on this vineyard (plus another 30-acre parcel down the road) where expensive farmland will lie fallow for two years before planting. It takes five years after planting before the fruit is ready to be plucked from the vines. The grapes are then hand-sorted, the juice gently separated from the fruit, and stored in French-oak casks costing up to USD 1,000 each for about 18 months during first-vintage fermentation. While each vintage ages differently, Opus One wine takes three years between the vintage year and release to the market. It’s 58 degrees Fahrenheit and 86 percent humidity in the dark nursery where roughly 900 oak barrels are stacked neatly on top of each other in long rows. With all this oak and fruit in one room, it smells some- what like walking through a coastal forest six hours after a downpour. According to Hank, each barrel contains enough wine to fill about 300 bottles. “You do the math,” Hank says, when I ask how much all this wine is worth. My math skills are a bit rusty, but USD 165 times 300 equals about USD 50,000 per barrel times 900 barrels. That’s a lot of money, which is why Hank asks the photographer politely, but firmly, not to touch the stopper plugging the barrel that he is about to pick at out of curiosity. We’ve come to the end of our tour, and thankfully Hank has finally loosened up. He leads us into a private tasting room where a bottle of 2002 Opus One awaits. Hank pours us each a glass, explaining that he came to wine with a degree in bio-medical engineering. “You can enjoy wine just for the taste, but if you want to become more knowledgeable there are other factors like climate, grapes and soil that provide limitless study,” he says, gently swirling his glass, allowing the oxygen to penetrate the wine, aerating it and releasing its vapors. Before enjoying the wine’s scent through his trained sense of smell, Hank explains that the final exam question on his wine appreciation test asked if wine appreciation was stamp collecting or sex. Hank sloshes the wine around in his mouth and swallows. “It’s a little of both.” TASTES LIKE BUBBLE GUM IN THE SUMMERTIME There are 391 branded wineries in Napa, according to Napa Valley Vintners. So, where should you start your wine-tasting weekend? It depends. 032-40NapaAtl406 .indd 36 23.6.2006 11:57:37
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.