Atlantica - 01.06.2006, Síða 38

Atlantica - 01.06.2006, Síða 38
 AT L A N T I CA 37 Wine tasting at a posh winery might make you feel as though you’re on par with Francis Ford Coppola and the legions of other absurdly wealthy wine buffs. However, if a case of wine costing more than your plane ticket and hotel accommodation leaves you searching for the back exit to slink away unseen, then V. Sattui winery is more your speed. “When you walk around V. Sattui you feel like, ‘Hey, I’m in Napa Valley,’” says Bryan Kasper, who went to school near St. Helena, a small town (pop. 5,100) situated in the middle of where Napa’s cabernet sau- vignons, pinot noirs, merlots and zinfandels are produced. V. Sattui is impossible to miss when driving down Hwy 29. The winery stands out like a giant billboard alerting drivers to the largest Chucky Cheese in the valley. It’s the polar opposite of Opus One. In fact, if Opus One is caviar then V. Sattui is mayonnaise. Still, the winery is alive with tourists picnicking beneath a branching oak tree, sipping wine they’ve just tasted and munching on gourmet salami purchased at the winery’s deli. Sparrows fly overhead. The reddest of roses bloom. The winery is oddly romantic. And you don’t need to drive up in a Mercedes to feel welcome. “We love it here,” says Marie-Claude, a 25-year old graphic designer from Quebec who is camping her way through California with a friend. “If we didn’t have to return the rental car we would stay longer.” Marie-Claude and her friend have toured many wineries in Napa. She adored Sterling Vineyards for the view (you can ride a tram up a moun- NAPA VALLEY a tain) but “my favorite winery for tasting wine is V. Sattui,” she says. “It all starts in the vineyards,” says Rick Rosenbrand, a large man wearing a baseball cap over his floppy red hair, and dressed slovenly. “Anybody can make a great wine. But it takes sound practice in the cel- lar and top fruit.” We’re in V. Sattui’s bottling room, and Rick’s leaning against a stack of white boxes set on a pallet, next to a forklift. Tourists snap photos of the empty green bottles bumping down the surprisingly tiny bottling line, coming out the other end full of wine, covered by a label. I wonder if this bottling room is just for show, a nod to the tourists. “No, this is where we do it.” The machine’s capable of bottling “60 bottles per minute,” he says. While he might look like the forklift driver, which is who I mistook him for, the 45-year old was V. Sattui’s winemaker for over 20 years. Now, he admits, he’s not sure what his title is. I ask this local if Napa’s explosion from rural farmland to arguably one of the world’s top wine-growing regions has had any negative impact on the area. “This place was pretty quiet when I was growing up. It was a nice place to live. Now, on the weekends, you have to queue in traffic to get into St. Helena.” Then he pauses, “But you can’t argue with the success.” V. Sattui is one of Napa’s most successful wineries. It was voted Best Winery in the Western US in the 2005 Critic’s Challenge. At the 2004 San Francisco is only about an hour away from Napa’s 390-plus wineries. 032-40NapaAtl406 .indd 37 23.6.2006 11:59:32
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.