Atlantica - 01.06.2006, Síða 87

Atlantica - 01.06.2006, Síða 87
Eat, Meat & Fish JÓMFRÚIN. If Gallup was to poll Reykja- víkians about their favorite Danish open-face sandwich restaurant, Jómfrúin would win hands down. Okay, so there’s really only one Danish open-face sandwich restaurant in town, but walk down Lækjargata street at lunch, peek into Jómfrúin’s windows and see for yourself: the restaurant that is a little touch of Denmark is packed. “It’s popular be- cause of Iceland’s relationship to Denmark,” says Kristján Sigurdsson, the restaurant’s financial manager, referring to Iceland’s for- mer status as a Danish colony. “We have quick service. Great food. And the location is good.” But don’t take Sigurdsson’s word for it. Try it yourself, but make sure to order the “H.C. Andersen”: rye bread with crisp bacon, liver paté, port aspic, horseradish and the ubiqui- tous butter spread across most of Jómfrúin’s open-face sandwiches. Lækjargata 4. 551-0100 HAFID BLÁA. Located on a peninsula between Thorlákshöfn and Eyrarbakki, on the southern coast, only the spectacular view from your table beats Hafid Bláa’s exquisite cuisine. Watch the North Atlantic’s white- capped waves crash ashore as you dine on some of the world’s freshest seafood and fish. Start with a bowl of the seafood soup, which the chef will tell you is taken from “Ægir, the god of the sea.” Be sure to ask about the fish special, but the lobster, grilled to perfec- tion and served with rich garlic butter and a salad made from Iceland’s freshest summer vegetables, is really what dreams are made of. Ægir would agree. In the town of Thorlákshöfn, 483-1000 KEBAB HÚSID. Kebab Húsid is Reykjavíki- ans’ favorite spot for a kebab or pizza at 5am on weekends. The pita breads, chili sauce and tzatziki are homemade, and the fries are always piping hot. But you can find an afford- able meal at Kebab Húsid anytime of day and in addition to their kebabs, they serve some of the city’s best fish and chips (a perfect chance to try fresh Icelandic seafood without a hefty price tag). Their downtown location is hard to miss, but if you want more seating and even a television, head to their branch on Grensásvegur, outside downtown. Lækjargata 2, 101 Reykjavík. 561-3070 AUSTUR-INDÍA FJELAGID. With the current minimalist aesthetic in vogue in Reykjavík, Austur Indía Fjelagid offers a rich sensory experience in both its food and its environment. Everything about the place is stylish – their logo, their menu, the carefully chosen antiques and art on display from around India. Try the Kashmiri naan, topped with sweet dried fruit. Order the tamarind and coconut basmati, typical in southern India. And it would be a terrible, terrible shame not to order one of Austur Indía’s tan- doori meat dishes. The marinated lamb and chicken, cooked in the kitchen’s traditional clay tandoori ovens imported from Lon- don, are genious. The meat is so tender and flavorful it makes you wonder how you’ve been eating meat any other way all your life. 552-1630. www.austurindia.is 86 AT L A N T I CA Reykjavík’s chefs know how to feed their people. Here is a guide to the vie gourmande in the capital and beyond. ICELANDa SPECIAL PROMOTION 060-94ICELANDAtl406.indd 86 23.6.2006 12:44:35
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117

x

Atlantica

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.