Iceland review - 2016, Síða 41

Iceland review - 2016, Síða 41
ICELAND REVIEW 39 It tastes just like oyster. The larger the leaf, the saltier it is. Go ahead, try it,” chef Gísli Matthías Auðunsson says, handing the photographer and I a couple of leaves of the oyster leaf plant as he forages for seaweed and wild plants along the beach. Gísli is taking us on a tour of his favorite spots to collect seaweed, herbs and other wild plants on Heimaey island, Vestmannaeyjar, his home turf, just south of the Icelandic mainland. He’s right: the leaves taste remarkably like oyster. He uses them and the rest of his harvest at his restaurant Slippurinn (‘The Ship Yard’), down where the old shipyard used to be at the local harbor. Together with chef Fanney Dóra Sigurjónsdóttir, the newest addition to the Slippurinn team, we pick sea truffles and sea purslane (which are pickled or steamed and served with the fish of the day), angelica (the stems are fermented and used in gin and brennivín schnapps, and the seeds are dried and used to cure meat), and sheep sorrel (used to flavor various dishes like the granita dessert). FOCUS ON SUSTAINABILITY Though he now spends most of the year in Reykjavík, Gísli was born on Heimaey (population 4,300). He lived on the island until age six when his parents decided to move to the capital, returning each summer to visit family. Gísli’s parents moved back to Vestmannaeyjar in 2010, and in 2011 the fam- ily started discussing the idea of opening a restaurant. Gísli completed his schooling in hotel and food studies in Iceland in 2011 and went on to open Slippurinn with his family in 2012 in an old industrial building down by the harbor. The machine workshop in the building had closed 30 years earlier. When Gísli and his family started renting the old workshop from a relative, it was being used as storage for fishing boat equipment. There was no electricity and a huge cleanup job lay ahead. But with help from Gísli’s parents and grandfather, the building underwent a major renovation FOOD Opposite page: Gísli Matthías Auðunsson, chef and co-owner of Slippurinn and his sister, manager Indíana Auðunsdóttir. Above: Guillemot eggs in burnt butter with crispy rye bread, grated cured guillemot eggs, lovage and pickled onion.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148

x

Iceland review

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.