Iceland review - 2016, Síða 45

Iceland review - 2016, Síða 45
ICELAND REVIEW 43 visit the island. “As soon as we reach our peak, it’s time to pack up and close!” With such a short period to work with, Gísli is sure to set goals for each summer. This year he aims to add more dishes from Vestmannaeyjar to the appetizer menu, such as sea truffles, monk fish liver, sugar kelp and capelin. He also aims to pick a lot of herbs and dry them. “Every summer, we improve the restaurant; we learn so much.” FAMILY AFFAIR Much has changed on the island in the last century. “My father, my grandfather, my great-grandfather, were all fishermen. Everything here was about fish. According to my grandfather, there were 100 boats in the harbor back in 1970. When I was a kid, there were around 25. Today there are just ten,” he says. The quota system has undergone significant changes and although there are fewer boats today, they are much larger and the catches are also much bigger, he stresses. The harbor in Heimaey remains one of the biggest in the country. Just recently, the island started seeing the effects of the tour- ism boom on the mainland. The island has also been benefiting from a new ferry connection with the construction of the Landeyjahöfn harbor in 2010, which cut the journey from three hours to 30 minutes. “We’re a bit behind here but we are starting to see more and more visitors and that is bene- fiting local businesses like hotels and restaurants,” Gísli says. It seems Gísli and his family’s efforts are paying off: Slippurinn is quickly earning a following, with rave reviews from Icelanders and visitors alike. Gísli is keen to emphasize that this is not a one-man show but truly a family affair. “Indíana has also been developing the concept of the restau- rant with me, including some of the food, and is in charge of the drinks menu, the cocktails. My mom takes care of front-of-house and also the greenhouse and is here five days a week. My dad is a fisherman, so we get a lot of fish from him, but he is also a carpenter so he’s here a lot too.” The ownership of the business is split four ways between them. “We’re in this together. Yes, it’s challenging at times but it’s also been great.” Gísli is certainly happy with the results. “Though I’m proud of Matur og Drykkur, Slippurinn will always be my first child—we did everything from scratch.” * FOOD Opposite page: The restaurant is reminiscent of the industrial history of the building, Indíana explains. In order to add warmth, she included furniture from the early 20th century, old ceramics and household objects, as well as plants and freshly cut flowers. Above: A feast of (mostly) local fare.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148

x

Iceland review

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Iceland review
https://timarit.is/publication/1842

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.