Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1976, Síða 18

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1976, Síða 18
16 ÍSLENZKAR LANDBÚNAÐARRANNSÓKNIR Table 1 Preliminary Returns of Tagged Salmon from the 1973 Tagging Experiment * Group number Type of taq Treatment attribute Age at tagging Mean length at tagging cm Number tagged Returns at Kollafj. Returns other places Total returns number Total returns % i Carlin polyethylene attachment Polyethylene attachment 2-year 16.2 700 81 0 81 11.6 2 Carlin wire attachment Wire attachment 2-year 16.3 1300 118 4 122 9.4 3 Carlin wire attachment Progeny of qrilse 2-year 15.5 1000 103 4 107 10.7 5 Carlin wire attachment Progeny of 2-year-sea salmon 2-year 14.8 1000 89 5 94 9.4 6 Plastic polyethylene attachment Plastic tag 2-year 16.7 1000 91 4 95 9.5 7 Carlin wire attachment Cold- branding 2-year 16.7 1000 92 i 93 9.3 8 Plastic polyethylene attachment Exercise 1-year 14.9 700 56 i 57 8.1 9 Plastic polyethylene attachment No exercise 1-year 14.6 700 62 0 62 8.8 10 Plastic polyethylene attachment Nonfatty feed 1-year 15.2 700 73 1 74 10.6 11 Plastic polyethylene attachment Fatty feed 1-year 15.1 700 46 0 46 6.6 12 Plastic polyethylene attachment Floating pen Mixed ages 18-25.0 430 14 1 15 3.5 13 Adipose clipped Untagged 1-year 15.0 2300 340 0 340 14.8 h Returns after two and three years at sea are not in at the time of this writing. could be easily seen and 62% were poorly or not visible. It should be noted that the double marking and handling of the fish did not affect their remrn-rate. 2. One-year-smolts. The returns of one-year-smolts range from 6,6 to 10,6 percent. These fish were fairly uniform in size at tagging and can be easily compared. If groups 8 and 9 are compared, there does not seem to be any beneficial effect from the exercise that the fish in group 8 were subjected to. The difference between fish fed a fatty diet and nonfatty diet does seem to be signi- ficant. The fish on the fatty diet (group 11) are not remrning as well as the fish on the nonfatty diet (group 10). This is not sur- prising since data from wild steelhead smolts indicate a lowering of fat content during smoltification (Fessler and Wag- ner 1969) and it is not unreasonable to assume the same for Atlantic salmon. The adipose clipped smolts had a record remrn rate of 14,8%. Since adipose clipping is the least detrimental method of marking, it is probably a very good indicator of the return rate of untagged fish to get the ratio of tagged to untagged. This group should be compared to group 10 since both were sub- jected to the same conditions until released. This comparison indicates that approximately
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.