Atlantica - 01.05.2007, Blaðsíða 37

Atlantica - 01.05.2007, Blaðsíða 37
36 a t l a n t i c a brown sauce (gravy), ruby-red lingonberry jam and two perfect spheres of mashed potatoes. The meatballs were not what I was accustomed to. They were suspiciously smooth – I could not figure out how that was achieved – and doused in the gravy. The owner of the café told me that the meatballs were created from a secret recipe – “so they’re different from the meatballs you’ll taste anywhere else” – and comprised of milk, egg and breadcrumbs. The all-beef meatballs are boiled to reach their desired consistency, and the leftover water forms the basis of the gravy. I wasn’t sure I wanted to learn that much. Outside by the hectic but enthralling Saluhallen Market – filled with delicatessens, butchers, fish- mongers, and vegetables sellers – people had grabbed their take-out sushi, noodles in boxes, and prawn salads, and were sitting on the edge of the canal, their feet dangling over the water. The night clubs here are the best! One is Sticky Fingers. It is more of a rock club, but many peo- ple have the best time, and it’s not expensive. – Kimberly A really wonderful Swedish band will be having their album launch party at Sticky Fingers! … If you see them you will love them! – Jackie Sticky Fingers is in the Inomvallgraven district of Gothenburg, a gathering spot for weekend revelers and mid-week tipplers. It has live music, mostly of the rock genre, almost every night, and a second venue upstairs features concerts of a dif- ferent sort (the night I attended a popular reggae band was getting the crowd going). Sticky Fingers started filling up at around 11 pm, as the crowds gathered in anticipation of the gig about to begin around midnight. The smoke- free bar was crowded with young people, mostly under 30, dressed in trendy clothes and drinking colorful cocktails. A heavily tattooed bartender mixed drinks from a row of psychedelic looking liquors arranged on a shelf above him, but no one seemed to have had the alcohol get the better of them. The atmosphere was fun, relaxed – Swedish excitement in a stereotypically restrained way. The Hearts of Black Science is a local duet formed about a year ago by 29-year-old Daniel Änghede and 29-year-old Tomas Almgren. Though childhood friends, they grew up on opposite sides of the musical tracks; Änghede came from an electronica background while Almgren was into heavy rock. Today, they call their creations “electronic indie rock with a dark touch.” After experiencing the word-of-mouth success only MySpace can provide, British label ClubAC30 recently signed them up with their first record deal, and their album launch was taking place at Sticky Fingers, the bar where they held their first gig. To get the most authentic feel for the live gig, they hired three additional musicians to cover guitars and bass during the concert. In a little green room stocked with water, nach- os, bananas, oranges and pretzel sticks, I spoke to them about the Gothenburg music scene – if indeed there was such a thing beyond Ace of Base, the Cardigans, and Eurovision ditties. “There are lots of good bands in all different genres,” said Änghede, a little hidden under a black ski hat and dark rimmed glasses. “There is something known as a Gothenburg sound.” GothenburGa
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115

x

Atlantica

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Atlantica
https://timarit.is/publication/1840

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.