Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1976, Síða 86

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1976, Síða 86
84 ÍSLENZKAR LANDBÚNASARRANNSÓKNIR The crude protein averaged 20.7 per cent of the dry matter. 4. The nitrate content (N03-N) of the kale and rape was high at the start of the experiment, but declined with time. The kale showed a higher N03-N content than the rape, both in stems and leaves. 5. The copper content of the kale was somewhat higher than that usually found in other Nordic countries. 6. No disease symptoms were observed in the lambs grazing the kale and rape. 7. During the first 10 days the lambs on kale and rape did not gain appreciably in live weight, but group III had 6.2 kg and group IV 4.7 kg heavier carcass weight at slaughter than group I. 8. Group III had 4.7 and group IV 4.4 kg heavier carcass weight than group II. Group II showed almost 5 kg live weight increase but no increase in carcass weight. 9. Dressing out percentage in group II de- creased by 3.3 per cent, but increased by 4.5 and 6.6% in groups III and IV respectively, compared to group I. 10. A marked increase was observed in size and weight of the thyroid gland and liver in the kale and rape groups, the thyroid being nearly three times and the liver almost twice the weight of the same organs in the controls. 11. The chemical composition of the liver was comparable in all groups with re- gard to dry matter, protein, fat and ash, except that group IV showed lowest value of protein and fat, and the ash content was about 1 per cent lower in the kale and rape lambs than in the controls. 12. The copper content of the livers from lambs in groups III and IV was some- what lower than that in group I and only about 14 of that found in group II. 13. No significant difference in liver palata- bility was found between groups I and III. 14. The blood picture of the lambs was comparable to that of housed ewes during winter, except for a higher level of urea in the lambs. 15. The blood constituents haemoglobin, haematocrit and bilirubin content were found to decrease with time. 16. The clotting time of the blood was shorter in the kale and rape lambs than in the controls, both on Oct. 3rd and Oct. 27th. The clotting time decreased with time. 17. Worm and egg counts did not indicate any signs of the lambs being hampered by parasites.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.